Uitgebrande seniorenflat Nijmegen had veel gebreken

Er mankeerde het nodige aan de seniorenflat in Nijmegen, waar onlangs vier doden vielen na een brand. Dat is vanavond gebleken op een persconferentie van de brandweer Gelderland-Zuid en de gemeente.

De uitgebrande seniorenflat in Nijmegen. Beeld anp
De uitgebrande seniorenflat in Nijmegen.Beeld anp

De rookwerende deuren waren niet allemaal deugdelijk. Daardoor kon zich veel rook verspreiden door het pand. De slachtoffers en de gewonden hadden ook allemaal rookschade. De omgekomen mensen woonden allemaal op de bovenste verdiepingen van het vijf etages tellende complex. De brandwerende deuren waren wel in orde.

Het centrale trappenhuis van het complex was door de brand en de dikke rook onbruikbaar. Het noodtrappenhuis aan de ene kant van de flat hield op op de eerste etage. De meest hoogbejaarde bewoners in die vleugel van het gebouw konden dus niet meer naar buiten. De brandweer heeft ruim veertig bewoners uit het pand moeten halen, van wie een aantal met een hoogwerker. Vrijwel iedereen had giftige rook ingeademd. Sommigen kregen van de brandweer daarom direct een persluchtmasker op.

Gevolgen voor eigenaar

De Brandweeracademie gaat in opdracht van de gemeente onderzoeken of het complex als één gebouw moet worden beschouwd of als twee aparte delen met een gezamenlijk trappenhuis. Via de noodtrap in de andere vleugel konden bewoners namelijk wel naar buiten. Als het complex als één gebouw wordt gezien, gaat de gemeente mogelijk optreden tegen de eigenaar, zei burgemeester Hubert Bruls donderdag.

De brand begon op 20 februari in de meterkast van een cafetaria onder de seniorenflat. Toen de snackbar in lichterlaaie stond, sloeg de brand over naar een centraal ventilatiekanaal dat eindigde op het dak van het complex. Doordat dit kanaal was bekleed met een soort schuim, vormde zich veel dikke en giftige rook, die zich over alle verdiepingen verspreidde. De brandweer had vijf uur nodig om de brand meester te worden. De cafetaria voldeed overigens aan alle eisen.

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar de brand. Zolang dat niet klaar is, kan de renovatie van het gebouw niet van start. De cafetaria is totaal verwoest. Mogelijk moet ook het hele complex worden gesloopt. Het pand telt 71 appartementen, waarin 94 mensen woonden. Het zal nog vele maanden gaan duren voor zij terug kunnen naar huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden