'Uitgaven ggz hoger, afname crisisgevallen'

Het beeld dat de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) leiden tot een toenemende overlast van 'verwarde personen', klopt niet.

Een opvangkamer voor verwarde personen. Beeld anp
Een opvangkamer voor verwarde personen.Beeld anp

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De uitgaven (voor volwassenen) zijn de laatste vier jaar juist met 10 procent gestegen. Daarnaast hoeven medewerkers van de ggz-crisisdiensten minder in actie te komen.

Dat blijkt uit cijfers van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, op basis van de declaraties die bij verzekeraars zijn ingediend. De uitgaven aan de volwassenen-ggz zijn gestegen van 3,2 miljard euro in 2013 tot 3,5 miljard euro in 2017.

De ggz-crisisdienst kwam in 2013 nog 70.000 keer in actie; in 2017 was dat 60.000 keer. 'De verhalen over de bezuinigingen op geestelijke gezondheidszorg, waardoor bijvoorbeeld het aantal verwarde personen zou stijgen, zijn dus niet met deze cijfers te onderbouwen', zegt senior beleidsadviseur ggz Jaap van der Rijst van Zorgverzekeraars Nederland.

Amsterdam
De Amsterdamse rechtbank ziet juist het aantal zogeheten zittingen waarbij verwarde personen en psychiatrisch patiënten gedwongen worden opgenomen de laatste vijf jaar toenemen.

In 2013 waren er ruim 2300 zittingen, in 2017 behandelde de rechtbank een kleine 2800 zaken.

Zorgen
Ook de politie maakt zich zorgen over de forse toename van overlast die verwarde mensen geven. Pieter-Jaap Aalbersberg van de Eenheid Amsterdam, die binnen de politie verantwoordelijk is voor het thema personen met verward gedrag, stelde in februari dat er nog steeds te weinig wordt gedaan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen en situaties uit de hand lopen.

In Amsterdam is het aantal incidenten van 6466 in 2016 naar 7128 in 2017 gestegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden