Uiteraard sta ik op de zwarte lijst van GroenLinks

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Bij GroenLinks hanteren ze een zwarte lijst van journalisten die ze, vermoedelijk, voor de partij erg gevaarlijk vinden.

Deze lijst wordt gemaakt en bijgehouden door de campagnestrateeg van de partij, Sybren Kooistra. Uiteraard sta ik op deze lijst. Nu smeekt deze GroenLinksstrateeg de verschillende hoofdredacties om ons te ontslaan.

Vorige week vroeg mijn Trouw-collega Sylvain Ephimenco (die ook op de lijst staat) aan Jesse Klaver hoe hij hierover dacht? Geen antwoord. Wilde Klaver er dan op zijn minst afstand van nemen? Geen antwoord. Het wie-zwijgt-stemt-toe krijgt hier angstwekkende contouren.

Onlangs ging ik eens kijken wie deze verrukkelijke, moedige GroenLinkscampagne­filosoof nu eigenlijk is. Er staat een bio van hem op internet.

Een bio? Een heiligverklaring! Door wie geschreven? Daar kom je niet achter, maar tekst­analyse maakt duidelijk dat Sybren deze bio waarschijnlijk zelf in elkaar heeft gepunnikt.

Hij begint zo: 'Sybren Kooistra is de redder van onderzoeksjournalistiek in Nederland...'

De redder...

Dan een paar regels verder: 'Niet alleen is Kooistra een van de beteren in zijn vak, hij probeert te innoveren binnen de journalistiek.'

Een van de beteren...

Vervolgens lezen we dat hij 'data-driven' is, dat hij 'verhalen aan het licht heeft gebracht die anders in het donker zouden blijven liggen'.

En dan de zin: 'Maar dat is nog niet alles...' Nee, Zijne Heiligheid is niet voor niets De Redder.

We lezen dat Sybren ook 'een inspiratiebron' is, en dat kun je zien aan de vele 'voorpaginaverhalen' die hij heeft gemaakt.

En dan staat er: 'Kortom, Sybren is een impact- maker, een waakhond, een innovator en een inspirator.'

Datajournalist is een impactmaker. En handig met taal ook. Ik zou niet weten hoe je impact maakt, maar Sybren wel. Door bijvoorbeeld een zwarte lijst aan te leggen met journalisten die verboden moeten worden.

Zal ik u eens wat zeggen? Ik geloof dat die Sybren het tweede GroenLinkslid is na Tara Singh Varma die lijdt aan pseudologia fantastica, een ziekelijke vorm van jokke­brokken. En daarom neem ik Sybren niets kwalijk.

Behalve dan dat oproepen tot ontslag. Dat moet je niet doen, Sybren. Ikzelf hoop ­vurig, meer dan je denkt, dat jij als strateeg bij GroenLinks betrokken blijft. Geef Jesse Klaver jouw geweldige advies.

Jij bent de Echte Redder, een fantastische impactmaker, een inspirator, een innovator, en een waakhond.

Waf!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden