Schuim

Uiteindelijk toch een roze bril

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Oudt & nieuw bij Zorgcentrum de Rietvinck.

Victoria False: "In sommige zorgcentra gaan ouderen terug in de kast, uit angst om gepest te worden."Beeld Hans van der Beek

Victoria False, in een fraai mantelpakje van Chanel, vertelt hoe een vriend van hem een plekje zocht in een tehuis voor zijn oude dag. Na een kennismakingskopje koffie koos hij al voor een tehuis in hartje Amsterdam.

“Want jullie zijn tenminste homovriendelijk,” zei hij.

Waarop iemand met snerpende stem reageerde: “Homo? Dan hebben de moffen je vergeten mee te nemen, viespeuk.”

Dat was slechts zeventien jaar geleden.

In zorgcentrum De Rietvinck hangen vlaggetjes in regenboogkleuren. Alle stoelen in de gemeenschappelijke ruimte zijn bezet, ook de rolstoelen.

Voor iedereen die angsten heeft moeten overwinnen, of lang in de kast is gebleven, zingt Victoria False ‘Geef mij nu je angst’.

De Rietvinck kreeg tien jaar geleden als eerste in Nederland De ­Roze Loper, het keurmerk van homo­vriendelijkheid. Deze middag ontmoeten roze ouderen en jongeren elkaar en vertellen hun verhalen.

In de tuin kan iedereen op de foto met de gebroeders Grimm, of cupcakes versieren. In de Roze Salon is speeddaten.

Klinkt goed.

Het is alleen niet echt een roze ­salon, gewoon een kamer met een keuken, geen roze te bekennen, en het is ook niet echt speeddaten. Drie jongeren stellen zich in tien minuten voor aan de ouderen, en geen minuut langer. Daar is een timer voor.

Justin Hermsen is zestien jaar en ambassadeur van Youth Pride. Ik stel me voor hoe de gedachten van de ouderen hier even teruggaan naar de tijd dat zij zestien waren. Ze kijken in elk geval vertederd toe.

Student Milena de Swart (19) vertelt over een vriendin die uit de kast kwam als lesbienne. Haar ouders vonden het oké. Tot de vriendin later ontdekte dat ze toch eerder bi is. Dat ze ook op jongens valt, kunnen haar ouders niet accepteren.

Het zijn de verhalen van nu. Verhalen van vroeger horen we even later, terug in de gemeenschappelijke ruimte.

Toine, een inmiddels overleden bewoner, groeide op in de Jordaan. Hij hield van mooie kleding en sjaaltjes. Is die jongen soms van het handje, vroeg de buurt zich af.

Toen hij veertien was, stonden twee verplegers voor de deur. Toine zat jaren in een gesticht. Zijn ouders hadden gebeld: “Misschien wordt hij bij jullie weer normaal.”

Cees, uit een streng christelijk gezin, vertelde zijn dominee over zijn gevoelens voor jongens. “Zoek maar een leuk meisje,” zei die. “Dan komt het wel goed, Cees.” Het leidde tot een pijnlijke scheiding.

Carla (1944, Kinkerbuurt) wilde timmerman worden. “Nou, dat werd me een klap.”

Maar ook: Hans (1927) vond uiteindelijk in De Rietvinck zijn grote liefde. Op z’n 82ste.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Oudt & nieuw
Waar Zorgcentrum De Rietvinck
Wie Victoria False, Mascha ten Bruggencate, Anton Koolwijk, Jeffrey Wammes, Justin Hermsen, Milena de Swart
Wanneer donderdag 4 juli, 14.00 tot 16.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans trekt de grens bij cupcake versieren

Bewoner Cees Vrijland en humanitair raadsman Anton Koolwijk: "Ik ben zo blij met onze bewoners. Applaus voor onze bewoners!" Applaus.Beeld Hans van der Beek
Stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate: "Elke Amsterdammer moet in Amsterdam Amsterdammer kunnen zijn." Met Milena de Swart van studentenvereniging Gay.Beeld Hans van der Beek
Sport Pride-ambassadeur Jeffrey Wammes: "Ik kan geen vijf namen van nog actieve gay sporters noemen, behalve misschien voetbalsters." Met Justin Hermsen, ambassadeur Youth Pride.Beeld Hans van der Beek
Thom Rijpstra (Gebroeders Grimm), Dick van Oosten (ook wel Patty Brard, Beatrix of Grace Jones), Anny Sodeike (Roze ouderen) en Robert Anthony (Gebroeders Grimm).Beeld Hans van der Beek
Carla Hardenberg, die graag timmerman wilde worden: "Ik werd later wel klusjesvrouw voor iedereen." Met Marijke Wigboldus (gemeente Amsterdam).Beeld Hans van der Beek
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden