Uitdijend Stadsarchief krijgt nieuw depot in Noord

Donderdagavond heeft de gemeenteraad ingestemd met een voorstel van het college om een nieuw depot te bouwen voor het Stadsarchief.

Het Parool
De huidige locatie van het Stadsarchief, De Bazel, is te klein voor de collectie Beeld Floris Lok
De huidige locatie van het Stadsarchief, De Bazel, is te klein voor de collectieBeeld Floris Lok

Het Stadsarchief, sinds 2007 gevestigd in het monumentale pand De Bazel aan de Vijzelgracht, barst uit zijn voegen. De huidige depotcapaciteit van 48 kilometer archief is niet meer voldoende voor de immer groeiende collectie.

Op dit moment is daarom een deel van het Amsterdamse archief ondergebracht in het Regionaal Archief van Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord Holland in Alkmaar. Door het besluit van de gemeenteraad kan dit deel van de collectie terugverhuizen naar Amsterdam.

Klimaatbeheersing
Het nieuwe depot moet verrijzen aan de Tt. Vasumweg in Noord en zal ruimte bieden aan 45 kilometer archief: bijna een verdubbeling van het huidige archiefoppervlak. Het gebouw moet zo sober mogelijk worden, zo meldt het Stadsarchief, en de exploitatiekosten moeten laag blijven. Hiertoe wordt er alleen vergelijkbaar archiefmateriaal in het nieuwe depot, dat in 2019 klaar moet zijn, opgeslagen. Alleen documenten van na 1811 krijgen een plek in Noord, waardoor de klimaatbeheersing zo efficiënt mogelijk kan geschieden.

Het nieuwe depot wordt de laatste uitbreiding van het Amsterdamse archief. Althans, de laatste fysieke uitbreiding: hedendaags archiefmateriaal wordt alleen nog digitaal opgeslagen.

De Bazel blijft de publieksfunctie van het archief vervullen, als plek voor het inzien van documenten en als tentoonstellingsruimte. In de Voorjaarsnota heeft de gemeente extra geld begroot voor het inscannen van de meest geraadpleegde archieven die naar Noord verhuizen, zodat die toch voor het publiek makkelijk toegankelijk blijven.

Topstukken
In het kader van de geplande verhuizing van een deel van de collectie, toont het Stadsarchief online vijf topstukken uit de collectie: het tolprivilege uit 1275, een houten klomp uit 1250, een registratie van een vondeling in een weeshuis (uit 1800), een Surinaamse woordenlijst uit 1771 en de wisselbankboeken uit de periode 1644-1820.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden