Column

Uitdagingen

Theodor Holman

'Nieuwe uitdagingen!' Wat zouden vertrekkende politici daar toch mee bedoelen?

Ineke van Gent (GroenLinks) vertrekt uit de Kamer omdat ze 'nieuwe uitdagingen' wil aangaan. Nebahat Albayrak (PvdA) zal ons ook verlaten, terwijl ze twee maanden geleden nog fractieleider wilde worden. Ook zij wil nieuwe uitdagingen aangaan. Mevrouw de voorzitter, Gerdi Verbeet (PvdA), houdt de Tweede Kamer eveneens voor gezien. En ook Ewout Irrgang (SP) gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. Allemaal politici ter linkerzijde van het politieke spectrum. Of heeft dat er niets mee te maken?

Ik vind het toch vreemd.

Irrgang had - als de peilingen voor de SP werkelijkheid worden - misschien minister kunnen worden. Waarom dan die exodus? Zou het Kunduzakkoord daarmee te maken hebben? Ik denk het wel. In het Kunduzakkoord, waar Van Gent nog zo hard aan had gewerkt, lees je: 'De maximumduur van de wachtgeldregeling voor politici wordt per 1 september 2012 gelijkgesteld aan de maximumduur van de WW-uitkering (maximaal 38 maanden).'

Dat is toch grappig. We hadden voor politici een riante wachtgeldregeling. Het is dus heel slim van Van Gent, Albayrak en Irrgang nú weg te gaan. En ook wel van Verbeet. Zij krijgt tot haar 65ste wachtgeld. Ze vallen nog in de oude regeling. Zouden ze dát met nieuwe uitdagingen bedoelen: betaald niets doen?

Is dat geen uitkeringsfraude? Nee. Maar ze zijn dan wel burgers die zo veel mogelijk uit de gemeenschapspot willen halen.

Bij de PvdA moet dit toch tot vragen leiden. Partijvoorzitter Hans Spekman heeft immers een integriteitswerkgroep ingesteld met Herman Tjeenk Willink als voorzitter. Die moet met een gedragscode voor PvdA'ers komen. Spekman zei in april in VN dat 'leden elkaar moeten aanspreken op zakkenvullerij'. Hij walgde van Wim Kok en Jacques Wallage en vond het 'onuitstaanbaar' wat zij deden. Diederik Samsom had ook met Kok gebeld toen hij fractieleider was geworden. "En dat was geen prettig gesprek geweest." Het ging over bonussen bij PostNL.

Zal Samsom Albayrak en Verbeet die gedragscode voorhouden? Is dát niet een leuke nieuwe uitdaging?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden