Uitbuiting studenten door vastgoedbedrijf Camelot is 'misverstand'

Vastgoedbedrijf Camelot ging onzorgvuldig te werk bij het eisen van vrijwilligerswerk aan tijdelijke huurders in zorgcentrum Sint Jacob. Volgens Camelot is geen sprake van dwang, maar worden de taken verkeerd in de door de anti-kraak instelling opgestelde welkomstbrief vermeld.

Beeld Google streetview

Dit schrijft het Amsterdams college van b. en w. in antwoord op vragen van raadslid Erik Flentge (SP). De vragen rezen na een artikel in Het Parool op 25 april, waarin studenten zich grote zorgen maakten over de hoge eisen die Camelot stelde aan de huurcontracten. Daarbij werd volgens hen een wooncontract gekoppeld aan verplicht verwilligerswerk.

De studenten zeiden dat ze 32 uur per maand moesten werken en als portier nachtdiensten moesten draaien. Camelot spreekt van een misverstand, mede veroorzaakt door een storende fout in een welkomsbrief. In plaats van de 32 uur per maand zouden de studenten tussen de twee en de tien uur per maand aan vrijwillige maatschappelijke activiteiten moeten verrichten.

Verwarring
Amsterdam vindt dat de kwalificatie 'maatschappelijk werk' niet past bij bij een inzetbaarheid van 32 uur per maand, maar daar is volgens Camelot dan ook geen sprake van. Onderzoek van het college wees uit dat de hinderlijke fout in de brief oorzaak van de verwarring was.

Ook bestond onduidelijkheid over de nachtdiensten. Camelot onderstreept dat het werk puur op basis van vrijwilligheid gebeurt. Het college meldt dat de fout in de brief pas na publicatie in de krant rechtgezet, waarna ook werd besloten weer een nachtportier aan te stellen.

Vrijwillige diensten
Aanleiding voor de situatie is dat Amstelring sinds 1 april van dit jaar in overleg met Camelot de beveiliging van het zorgcentrum uitvoert. Het zou niet gaan om portiersdiensten, maar om pieperdiemstem en vrijwillige baliediensten. Studenten kunnen tijdens deze oproepdiensten colleges voorbereiden.

De gemeente stelt wel dat experimenten met combinaties van wonen en vrijwilligerswerk tijdelijk uitkomst kan bieden in de Amsterdamse woningmarkt. De studenten komen zo aan woonruimte voor huren tussende 304 en 392 euro en krijgen hun werk deels vergoed door extra korting op de huur. Uiteindelijk is volgens het college geen sprake van werk onder het minimumloon werken. In Amsterdam-West wordt overigens met studenten geëxperimenteerd met gratis woonruimte in ruil voor tien uur per week maatschappelijk werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden