Uitbreiding handhaving ten koste van 'donkere dagen offensief'

De uitbreiding van de handhaving in de binnenstad, woensdag aangekondigd, zal ten koste gaan van het 'donkere dagen offensief', waarbij de politie extra maatregelen neemt om de piek aan inbraken in de winter tegen te gaan.

Michiel Couzy
Van der Laan maakte bekend dat een team van 140 handhavers de overlast van drukte te lijf zal gaan vanuit bureau Nieuwmarkt Beeld anp
Van der Laan maakte bekend dat een team van 140 handhavers de overlast van drukte te lijf zal gaan vanuit bureau NieuwmarktBeeld anp

'Het moet uit de lengte of uit de breedte komen," waarschuwde burgemeester Eberhard van der Laan donderdagmiddag tijdens het raadsdebat over de drukte in de stad. Van der Laan maakte woensdag bekend dat een team van 140 handhavers de overlast van drukte te lijf zal gaan vanuit bureau Nieuwmarkt. Deze ploeg bestaat uit circa zeventig agenten en zeventig handhavers van de gemeente.

"Mijn ervaring leert dat goede besluiten ergens pijn doen," aldus Van der Laan. Door de extra inzet in de binnenstad, een grote wens van bewoners, ondernemers en de gemeenteraad, zijn op andere plekken in de stad minder agenten en handhavers beschikbaar. "De stadsdelen kampen met een tekort aan handhaving. Dat maken we hiermee niet kleiner," aldus Van der Laan.

Snel oplossen
De burgemeester gaf tijdens het debat aan dat de problemen omtrent drukte in de stad niet moeten worden overdreven, maar wel snel moeten worden opgelost. "Anders gaat dat ten koste van de flow waarin Amsterdam nu zit," zei hij. "Dat verdienen de bewoners van Amsterdam en Nederland niet. De toekomst van Amsterdam staat op het spel, maar ik ben optimistisch."

De gemeenteraad schaart zich achter de extra handhaving in de binnenstad. "We hebben het gevoel dat alles uit de kast wordt gehaald," aldus Marja Ruigrok (VVD).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden