Nieuws

Uitbreiding Haga Lyceum gestaakt: aannemer tegengewerkt door schoolbestuur

De werkzaamheden bij het Cornelis Haga Lyceum om extra leslokalen te realiseren zijn gestaakt. Volgens wethouder Moorman werkt het schoolbestuur de aannemer zowel fysiek als verbaal tegen. 

Cornelius Haga Lyceum.Beeld Eva Plevier

Er moeten extra leslokalen komen om het toenemend aantal leerlingen van het Cornelis Haga Lyceum te huisvesten. Daarover zijn de gemeente en de school het eens. Maar de vraag wie deze lokalen moet bouwen heeft nu tot een conflict geleid. Zowel de gemeente als Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) hebben een aannemer in de arm genomen, die tegelijkertijd aan de werkzaamheden zijn begonnen.

In eerste instantie ging het SIO akkoord met het uitbreidingsplan van de gemeente. Een paar dagen later trok het schoolbestuur de goedkeuring echter in en presenteerde een eigen plan. De gemeente ging niet akkoord met dat plan, omdat het niet zou verzekeren dat de werkzaamheden op tijd klaar zouden zijn.

De aannemer van de gemeente begon vervolgens op 15 juli maar werd herhaaldelijk gehinderd, schrijft Moorman in een brief aan de gemeenteraad. ‘Deze hinder bestond uit het weigeren van toegang van het huidige gebouw ten behoeve van de elektra aansluiting, fysieke en verbale tegenwerking op en rond het beoogde bouwterrein en ongedaan maken van verrichte werkzaamheden.’ 

De aannemer heeft noodgedwongen zijn werkzaamheden gestaakt toen het conflict op de bouwplaats leek te escaleren. 

Laatste kans

Het college bood het schoolbestuur een laatste kans om vanaf maandag 22 juli volledige medewerking te verlenen aan de aannemer. Dit is niet gebeurd, waarna de aannemer heeft besloten zijn werkzaamheden niet te hervatten. 

Soner Atasoy, de bestuursvoorzitter van de school, bestempelt de bewering dat de aannemer is tegengewerkt  als ‘onzin’. “Dat is absoluut niet waar. De gemeente wist dat we al een aannemer hadden. We vinden het onbegrijpelijk dat ze een andere aannemer hebben ingeschakeld.”

Het conflict zal voortgezet worden in de rechtszaal. Donderdag dient een spoedprocedure over de bouwaanvraag.

Moorman meldt dat de extra lesruimte door dit conflict niet meer op tijd zal worden afgerond. Ze zal namens de gemeente op zoek naar een oplossing om de leerlingen alsnog te huisvesten. 

Uitbreidingsplannen

Het Haga Lyceum wilde al langer uitbreiden om het toegenomen aantal leerlingen te huisvesten, maar de gemeente steunde deze plannen niet. Atasoy dreigde met een kort geding om grotere huisvesting van de school af te dwingen. 

De gemeente ging uiteindelijk overstag, nadat minister van Onderwijs Arie Slob besloot de geldkraan dicht te draaien als het huidige schoolbestuur zou aanblijven. “Nu de minister van Onderwijs dit besluit heeft genomen verwachten wij dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum binnen afzienbare tijd zal worden vervangen,” aldus wethouder Onderwijs Marjolein Moorman eerder deze maand. “In het belang van de huidige kinderen, de nieuw aangemelde kinderen en het onderwijs zal de gemeente tijdens de zomervakantie extra tijdelijke lokalen plaatsen.”

Het besluit van minister Slob volgde op een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over de school, waarin wordt gesproken van ‘ernstige gebreken’. Zo neemt het schoolbestuur geen afstand van omstreden personen, is er financieel wanbeheer, zelfverrijking en belangenverstrengeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden