Uitblijven screening politiechef Petter uitzondering

Het uitblijven van een screening van politiechef en vertrouwenspersoon Jan Petter, die vorig jaar zichzelf en twee anderen doodschoot in zijn woning in Kekerdom, was een uitzondering. De politie ziet daarom geen aanleiding om de screening van mensen met een vertrouwensfunctie binnen de politie aan te scherpen. Wel benadrukte een woordvoerster dat de regels scherp moeten worden nageleefd.

Het huis in Millingen aan de Rijn waar de 59-jarige rechercheur van het korps Gelderland-Zuid in Kekerdom dood werd aangetroffen. Beeld ANP
Het huis in Millingen aan de Rijn waar de 59-jarige rechercheur van het korps Gelderland-Zuid in Kekerdom dood werd aangetroffen.Beeld ANP

Uit onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat het toenmalige politiekorps Gelderland-Zuid achterliep met het screenen van medewerkers. Petter bleek ook nooit te zijn gescreend voor zijn vertrouwensfunctie en dat had wel gemoeten. 'In het betreffende korps wordt een inhaalslag uitgevoerd. Ook in de andere korpsen is hiervoor aandacht geweest. Hier kwamen geen bijzonderheden uit naar voren. Vandaar dat wij deze situatie als een uitzonderingssituatie benoemd hebben', verklaarde de woordvoerster.

Toen het rapport van de Rijksrecherche over Kekerdom verscheen, stelde de Nationale Politie direct dat zou worden gekeken of 'landelijke aanscherping van de regels nodig is'. Maar dat is dus volgens de politie nu niet nodig.

Politiechef Petter was vertrouwenspersoon binnen het korps. Dat hij niet werd gescreend, zou alles te maken hebben gehad met zijn imago en staat van dienst.

Petter schoot zichzelf en twee anderen in september dood. Uit het onderzoek bleek onder meer dat de politiechef meer drugs in huis had dan aanvankelijk gedacht. Zo vond de politie bij hem xtc-pillen, amfetamine, hennepplanten en een hoeveelheid van de partydrug GHB. Ook bleek Petter verschillende oudere wapens in huis te hebben en nam hij tegen de regels in zijn dienstwapen mee naar huis. Daarmee pleegde hij de moorden voordat hij zichzelf doodschoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden