Plus

Uit opvang gezette lesbische Justine: 'Dit is wie ik ben'

Justine Kizito Namukisa (36) uit Oeganda vond onderdak bij de nonnen Missionaries of Charity in de Jordaan, maar werd weggestuurd toen ze ontdekten dat ze lesbisch is. 'Ze zouden voor me bidden.' GroenLinks organiseert een kiss-in.

Josien Wolthuizen
De asielaanvraag van Justine Kizito Namukisa werd afgewezen, de IND gelooft niet dat ze op vrouwen valt. Beeld Marc Driessen
De asielaanvraag van Justine Kizito Namukisa werd afgewezen, de IND gelooft niet dat ze op vrouwen valt.Beeld Marc Driessen

De uitnodiging om tijdens Canal Parade mee te varen op de boot van GroenLinks was voor Justine Kizito Namukisa het mooiste dat haar ooit was overkomen. Eindelijk kon ze aan de hele wereld laten zien wie ze is: een trotse lesbische vrouw. Ze wilde daarom graag helpen de boot te versieren.

Die actie kwam haar duur te staan. Toen Kizito Namukisa vrijdagavond terugkeerde in de opvang van Missionaries of Charity in de Egelantiersstraat, waar ze sinds die dag verbleef, werd haar gevraagd waar ze was geweest.

Toen Kizito Namukisa vertelde over haar deelname aan de Canal Parade, moest ze van de nonnen per direct vertrekken. Lesbische vrouwen zijn niet toegestaan in de opvang.

Bed-bad-brood
Kizito Namukisa vluchtte een jaar geleden uit een klein dorpje in het zuiden van Oeganda naar Nederland. Ze was op haar 22ste uitgehuwelijkt, maar had heimelijk een vriendin.

Toen haar dorpsgenoten dat ontdekten, was ze haar leven niet meer zeker. "Je kunt in Oeganda niet uit de kast komen. Als mensen er eenmaal achter komen, ben je klaar. Als mensen het recht in eigen hand nemen, word je niet beschermd door de politie."

Haar vriendin regelde dat Kizito Namukisa naar Nederland kon vluchten, maar haar asielaanvraag werd afgewezen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gelooft niet dat ze op vrouwen valt.

Ze sliep een tijd in de ­bed-bad-broodopvang van de gemeente, maar na eindeloos veel slapeloze nachten klopte ze aan bij Missionaries of Charity. De organisatie heeft bedden voor dakloze vrouwen en kinderen.

Het doet haar veel pijn dat ze juist daar is weggestuurd om haar geaardheid, iets waarvan ze dacht dat ze dat in Nederland nooit zou mee­maken. "Ze zeiden dat ze voor me zouden bidden en dat ik kan veranderen. Dat is niet zo. Dit is wie ik ben."

Aangifte doen
Desondanks heeft Kizito Namukisa ontzettend genoten tijdens de Canal Parade. "Ik kan niet uitleggen hoe blij ik was. Mensen gaven zo veel liefde. Het voelde geweldig dat iedereen kon zien wat ik ben en niemand me pijn kon doen. Ik was de hele situatie met de nonnen even ver­geten."

Inmiddels heeft Kizito Namukisa een kamer gekregen via Steunpunt Vluchtelingen A.S.K.V., waar ze kan blijven zolang het nodig is. Met haar advocaat bereidt ze een nieuwe asielaanvraag voor. Tegen het klooster gaat ze aangifte doen vanwege discriminatie.

Bij het klooster was niemand bereikbaar voor een reactie. Tegen AT5 verklaarde een non eerder dat Kizito Namukisa 'een gevaar is voor kinderen en andere vrouwen'.

Zoenstatement

RozeLinks, de werkgroep seksuele diversiteit van GroenLinks, organiseert woensdagavond om 18.45 uur een kiss-in voor de deur van de Missionaries of Charity in de Egelantiersstraat.

Vrouwen worden opgeroepen voor de deur van de opvang te komen zoenen - een statement, maar ook bedoeld om Justine Kizito Namukisa een hart onder de riem te steken. "We willen haar laten zien dat ze hier wel kan zijn wie ze is, en dat heel veel Amsterdammers het niet oké vinden wat deze nonnen doen," zegt bestuurslid Savannah Koolen.

Raadsvragen
Raadslid Tirza de Fockert van GroenLinks heeft raadsvragen gesteld over de kwestie. De Fockert wil weten of er voor het college van b. en w. een mogelijkheid is om aangifte te doen tegen Missionaries of Charity.

Ook is ze benieuwd hoe vaak mensen vanwege hun geaardheid worden geweigerd bij opvangplekken. "Ik wil weten of dit een incident is of dat dit vaker voorkomt. Lhbt-vluchtelingen zijn een ontzettend kwetsbare groep."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden