Uit de oude meccanodoos

THEODOR HOLMAN

Dus ik heb gisteren mijn oude meccano-doos gepakt en ben in de tuin gaan knutselen om Japan te helpen, en ik geloof dat ik de oplossing heb.

Beste keizer Hirohito. Wij, Nederlanders, willen in het vervolg de nieuwe kerncentrales graag voor u bouwen, en wel in zee.

Een paar kilometer van de kust bouwen we bijvoorbeeld drie of vier booreilanden. Bovenop zetten we de motoren die je nodig hebt. En daaronder maken we een polder, Hirohito. Dat kunnen wij goed. Vervolgens leggen wij de reactor en dat betonnen omhulsel diep in de zee onder die polder aan.

Stel, er is dan een aard?beving, er dreigt een meltdown, er is water nodig. Maar kijk, daar is de Japanse Hans Brinker, en hij dicht de dijk niet met zijn duim, maar haalt met zijn wijsvinger een knop om - en al het binnenstromende zeewater kan worden gebruikt als koeling voor de kern. Zo wordt een ramp verijdeld.

Maar als er radioactief water lekt?

Nou, in mijn meccano?model wordt dat radioactieve water in de polder opgevangen en weggepompt door de gemalen die de polder bedienen. We kunnen dus in geval van nood de polder onder water zetten en de Cruquius 1, de Leeghwater 2, de Mr. Pijnacker Hordijk 3 en de Volharding 4 het giftige water laten wegpompen.

Nu zult u zeggen: dat kost heel veel geld. Maar het kost uiteindelijk minder dan als na een totale meltdown op het land dat gedurende een paar honderdduizend jaar niet kan worden gebruikt.

En als er dan toch koelwater in zee lekt?

Ja, dan krijgen we rare vissen. Die eten we dan een tijdje niet.

Bij de atol Enewetak van de Marshalleilanden, waar we destijds de Ivy Mike hebben getest, wordt alweer vrolijk gevist. (Ivy Mike, net zo oud als mijn meccanodoos, was de eerste waterstofbom die ooit tot ontploffing werd gebracht.) En bij Hiroshima en Nagasaki vist men ook alweer.

Ik moet u echter wel voor één ding waarschuwen: neem geen Amsterdamse bestuurders in dienst. Want die hebben van grote projecten geen enkel benul. Bouwen ze in Zeeland de Deltawerken, in Amsterdam is men niet in staat één, ik herhaal: één tramspoor uit de Ferdinand Bol te halen, laat staan een ondergrondse metrolijn aan te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden