Ufogas stelt strikte regels: 'Niet spacen maar doekoe maken'

Hoe lang zijn lachgasverkopers nog ruim baan krijgen op en rond de Amsterdamse uitgaanspleinen valt te bezien, maar aan de, zeg, strikte regels die Deniz Üresin het personeel van zijn Ufogas.nl oplegt, zal het niet liggen.

Ufogas baas Deniz Üresin met zijn team op het Rembrandtplein. Beeld Amaury Miller
Ufogas baas Deniz Üresin met zijn team op het Rembrandtplein.Beeld Amaury Miller

Wie vanuit de inmiddels roemruchte bakfietsen van Üresins lucratieve en alomtegenwoordige imperiumpje lachgasballonnen verkoopt, krijgt een ‘checklist’ waarin zijn regels in niet mis te verstane bewoordingen uiteengezet staan. In straattaal, natuurlijk.

‘Als ik je klem (pak) met spacen, mag je je hesje en fiets inleveren. Einde dienst. Deniz is scherp, geloof me. Hij klemt je asser meteen. Doekoe (geld) maken, niet spacen’ - zo luidt een hoofdregel.

De bakfiets moet goed worden onderhouden en van licht zijn voorzien. (Een regel waarvan we uit eigen waarneming weten dat die niet zo strak wordt nageleefd.)

Respect

Niet geheel zonder opportunisme: ‘Politie en overige overheidsambtenaren altijd groeten als collega’s.’ Dat dan ‘met respect’.

Belangrijk: ‘Altijd onze hiërarchie gehoorzamen. Als je een opdracht krijgt, gewoon doen. Tijdens mijn uren ben je in dienst van Ufogas.nl.’ En: ‘Discussie voor shit is hesje en fiets inleveren, afrekenen, kowed (oprotten). We moeten doekoe maken. Geen tijd voor gezeur en gezeik.’ Eén gouden straatregel geldt kennelijk niet: ‘Snitch (verraad) je collega die sjoemelt en ontvang een gekke gift.’

Als de overheid weer eens niet optreedt tegen de concurrentie: ‘Jaag illegale handelaren weg.’

De regels van Ufogas.nl Beeld -
De regels van Ufogas.nlBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden