Udo Kock: 'Iedereen met een huishoudboekje snapt dit'

De gemeente staat er financieel goed voor en daar is wethouder Financiën Udo Kock blij mee. Een deel van de ontstane ruimte wil hij gebruiken om de beruchte stadsfinanciën voorspelbaarder te maken.

Udo Kock: Iedereen met een huishoudboekje snap dit Beeld Maarten Brante
Udo Kock: Iedereen met een huishoudboekje snap ditBeeld Maarten Brante

De oorzaken van de voorspoed zijn eenvoudig, zegt hij. "Onze inkomsten nemen fors toe, dat heeft alles te maken met de drukte. Tegelijkertijd zijn er geen grote tegenvallers en worden de bezuinigingen die we in 2014 hebben afgesproken goeddeels gehaald. Als je het allemaal optelt, kunnen we veel extra geld aan nieuwe dingen besteden."

Politici geven vrije financiële ruimte graag zo snel mogelijk uit aan dingen die zij belangrijk vinden. Dat gebeurt dit jaar ook, met vele miljoenen voor handhaving en de infrastructuur van de stad. Maar Kock wil een fors deel van de vrije ruimte gebruiken om prijsstijgingen op te vangen die de gemeentekas in de toekomst kan verwachten.

"Dat is niet ontzettend sexy, maar iedereen met een huishoudboekje snapt dit. Als je weet dat een vaste last duurder gaat worden, is het belangrijk om er extra geld voor te reserveren. Dit automatisch sparen voor prijsstijgingen, daar maken wij dit jaar een begin mee."

Stadsschuld
En het automatiseren van de financiën gaat verder. Want de stad groeit, en her en der verrijzen nieuwe wijken of worden bestaande buurten intensiever bewoond. Kock heeft, samen met de dienst OIS, een formule ontwikkeld waarmee elk gebied een indicator krijgt die aangeeft hoeveel extra geld er nodig is.

"Als in een stadsdeel meer mensen komen wonen, stijgen de budgetten voor onderhoud en schoonmaak in het vervolg mee. Het is een no-brainer, maar voor het eerst dat we dit doen."

In de Voorjaarsnota staan ook minder florissante grafieken, vooral over de stijgende stadsschuld die de komende jaren hoger wordt dan ooit. Maar Kock ziet dat anders. "Bij omliggende gemeenten en het rijk steeg de schuld, in Amsterdam is die sinds 2014 afgenomen. En voor de komende jaren zijn we te pessimistisch, maar deze gegevens moet ik nu eenmaal aanleveren. Ik wil vooral onze schuldprojecties verbeteren."

Lees ook: Waar gaat het geld van Amsterdam naartoe?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden