Uberpop blijft verboden onder nieuwe taxiregels

Uberpop, de illegale snorderdienst van het Amerikaanse Uber, blijft verboden in Nederland. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld anp

'De dienst Uberpop moet zich aanpassen aan de taxiregelgeving om zich te kunnen handhaven op de Nederlandse taximarkt. Of de dienst moet stoppen. De ILT blijft Uberpop met prioriteit aanpakken zolang dat nodig is', aldus de staatssecretaris in de brief, waarin ze de huidige taxiwet evalueert en vooruit loopt op eventuele modernisering van de wet.

Vorige week liet het Ministerie van Infrastructuur en Milieu al weten dat de dienst verboden blijft, ook nu Uber chauffeurs van Uberpop tot een officiële chauffeurskaart wil verplichten. Mansveld bevestigt dit in haar brief nogmaals: 'Het recente besluit van Uber om alleen chauffeurs in het bezit van de wettelijk voorgeschreven chauffeurskaart taxivervoer in het kader van Uberpop uit te laten voeren, is een positieve stap. Dit taxivervoer voldoet daarmee echter nog steeds niet aan de taxiregelgeving en blijft daarom verboden.'

Concurrentiekracht dankzij apps
De staatssecretaris stelt wel dat nieuwe initiatieven zoals mobiele apps de concurrentiekracht van de taximarkt kunnen vergroten, maar voegt er aan toe dat het huidige taxibeleid daar al genoeg ruimte voor biedt. 'Uit de evaluatie komt naar voren dat het taxibeleid volop ruimte laat voor toekomstige ontwikkelingen en innovaties en dat de regelgeving niet onnodig belemmerend werkt.'

Desondanks stelt ze enkele verbeteringen voor, om de regeldruk te verminderen en de taximarkt toegankelijker te maken. Zo overweegt ze de taxameter, waarmee de prijs van een rit wordt berekend, niet meer verplicht te stellen. Nieuwe digitale ontwikkelingen bieden mogelijk een alternatief, aldus Mansveld, waardoor ze de deur op een kier zet voor mobiele taxi-applicaties. Maar dus alleen als die ook aan alle andere regels voldoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden