Uber verplicht Uberpop-chauffeurs tot halen officiële chauffeurskaart

Chauffers van Uberpop, de illegale taxidienst van Uber, moeten in de toekomst in het bezit te zijn van een officiële chauffeurskaart. Uber hoopt met deze maatregel de overheid tegemoet te komen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Alle huidige en toekomstige chauffeurs van snordienst Uberpop worden in de toekomst verplicht in het bezit te zijn van de chauffeurskaart, meldt Uber in een blogpost. Ze zullen taxi-examens bij het CBR moeten afleggen, een officiële chauffeurskaart met KIWA-keurmerk moeten hebben en een geneeskundige verklaring moeten kunnen tonen. Het bedrijf gaat chauffers helpen bij het halen van de noodzakelijke examens en zal ook de gemaakte kosten op zich nemen.

In een toelichting vertelt Niek van Leeuwen, directeur van Uber Nederland, dat de maatregel in overleg met de overheid is genomen. 'Alle Uberpop-bestuurders krijgen de mogelijkheid om in het bezit te komen van een officiële chauffeurskaart. Afhankelijk van de doorlooptijd bij de examens komt er een moment waarop je niet meer actief kan zijn voor Uberpop als je niet in het bezit bent van zo'n kaart.'

Uberpop blijft illegaal
Een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt dat de maatregel van Uber 'een eerste stap in de goede richting' is. Of de maatregel inderdaad in overleg tot stand is gekomen, kon zij niet bevestigen. 'Maar feit blijft dat de manier waarop het bedrijf Uberpop aanbiedt, illegaal is. De dienst voldoet niet aan alle regels waar een legale taxidienst aan moet voldoen. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie.' Als voorbeeld geeft het ministerie dat de auto's van Uberpop-chauffeurs niet aan keuringseisen voldoen.

Uberpop is afgelopen jaar illegaal verklaard, maar Uber is daarop in hoger beroep gegaan. Ondertussen blijft Uber de dienst aanbieden. De rechter in Amsterdam heeft drie Uberpopchauffeurs recentelijk veroordeeld tot een boete van 1500 euro. Het OM gaat na die uitspraak over de chauffeurs Uber verder vervolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden