Uber: 600 banen erbij in Amsterdam

Taxidienst Uber gaat zijn internationaal hoofdkantoor in Amsterdam verhuizen en flink uitbreiden. Uber verwacht over tien jaar duizend medewerkers in Amsterdam te hebben, tegen een kleine vierhonderd nu.

Een impressie van het nieuwe hoofdkantoor van Uber aan de Treublaan bij het Amstelstation. Op de bovenste etage komt waarschijnlijk een kantoor van webwinkel Amazon Beeld Impact Vastgoed
Een impressie van het nieuwe hoofdkantoor van Uber aan de Treublaan bij het Amstelstation. Op de bovenste etage komt waarschijnlijk een kantoor van webwinkel AmazonBeeld Impact Vastgoed

Eind dit jaar vestigt Uber een eigen hoofdkantoor in The Cloud, het voormalige bankgebouw van Westland-Utrecht aan de Treublaan, tussen Amstelstation en Amstel, dat momenteel wordt verbouwd. Daar krijgt het de Amerikaanse webwinkel Amazon waarschijnlijk als buurman.

Uber bestiert sinds 2012 vanuit Amsterdam - toen met één werknemer ­- al zijn activiteiten buiten de VS. Vanuit de hoofdstad is niet alleen gewerkt aan de komst van de taxiconcurrent in Nederland, maar ook de groei in de rest van Europa, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

In 2014 groeide het al uit zijn jasje, waarna het met vijftig werknemers introk bij Spaces aan de Vijzelstraat.

Vacatures
"We hebben permanent vijftig, zestig vacatures openstaan," zegt een woordvoerder van Uber tegen Het Parool, "vooral voor ontwikkelaars die werken aan onze diensten en de apps voor Uber en Uber Eats."

Daarnaast wil het bedrijf onder meer in Azië en Afrika meer steden en meer landen aan zijn palet toevoegen. "Dat betekent dat ook de afdelingen op het hoofdkantoor die lokale teams, chauffeurs en klanten ondersteunen, zullen groeien."

"Maar dat geldt ook staffuncties en afdelingen als personeelszaken en marketing. En het Nederlandse team is nu bezig met de uitbreiding van Uber Eats. Het gaat echt in de hele breedte."

Uber heeft bewust niet in andere steden en landen gekeken. "We willen per se in Amsterdam blijven zitten. Het is voor ons een uitdaging om geschikt internationaal gekwalificeerd personeel te vinden, omdat daar heel veel vraag naar is. Amsterdam werkt daarbij als aantrekkelijke vestigingsplek enorm mee. De stad geldt voor sollicitanten echt als een belangrijke trekker."

Vierde Spaces
Uber huurt weliswaar ruimte genoeg voor duizend medewerkers, maar betrekt die nog niet meteen helemaal. "We hebben de afgelopen drie jaar ruimte gehuurd bij Spaces, de komende tien jaar bieden wij hen ruimte in ons hoofdkantoor.

Voor de Amsterdamse luxe-flexkantoren is het de vierde vestiging in de hoofdstad. "Amsterdam-Oost heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld als woon en werkplek," zegt oprichter Martijn Roordink van Spaces. "Kijk naar alle ontwikkelingen rondom het Amstelstation en het Amstelkwartier."

"We zitten al in de binnenstad en aan de Zuidas, maar we misten aan de oostkant nog een vestiging." Dat de Spacesvestiging zal krimpen naarmate Uber groeit, is ingecalculeerd. "We zijn een beetje de harmonica van Uber," zegt Roordink. "Maar dat is ook precies de rol die we willen spelen."

Amazon
De kans is groot dat naast Uber nog een Amerikaanse webgigant in Amsterdam neerstrijkt: webwinkel Amazon aast op de bovenste verdieping van The Cloud. "We zijn nog in gesprek met Amazon," bevestigt Maarten Briët van projectontwikkelaar Cairn." We hebben ook al getekend met nog een andere partij, maar die wil nog niet naar buiten treden."

Amazon is in Nederland alleen actief met een digitale boekhandel en videodienst Amazon Prime, niet - zoals in Duitsland en Groot-Brittannië -ook met een volledige online warenhuis. Dochter Amazon Web Services biedt vanuit een vestiging in Den Haag clouddiensten aan bedrijven.

undefined

Impressie van het Atrium van het complex, op de plek waar een binnentuin in het uit de jaren tachtig stammende complex zat. De ruimtes rondom het atrium worden straks uitgebaat door het Amsterdamse Spaces, dat er zijn vierde vestiging in de hoofdstad opent. Beeld Impact Vastgoed
Impressie van het Atrium van het complex, op de plek waar een binnentuin in het uit de jaren tachtig stammende complex zat. De ruimtes rondom het atrium worden straks uitgebaat door het Amsterdamse Spaces, dat er zijn vierde vestiging in de hoofdstad opent.Beeld Impact Vastgoed
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden