U2 harkt vanaf gracht twintig miljoen binnen

AMSTERDAM - De Ierse megaband U2 heeft de Nederlandse schatkist vorig jaar 765.000 euro opgeleverd. De band laat al zijn muziekrechten om fiscale redenen vanaf de Amsterdamse Herengracht innen.U2 Limited beheert de muziekrechten en alle opnamen van de band. Het bedrijf harkt zo niet alle, maar wel het belangrijkste deel van de inkomsten van de band binnen -zeker in jaren dat er geen nieuw werk wordt uitgebracht of wordt getourd. U2 is -en dat is tamelijk uitzonderlijk- zelf eigenaar van al zijn muziekrechten en van de moederbanden van alle opnamen. De vier leden van U2 kunnen zo zelf uitmaken wat er met de opnames gebeurt en krijgen alle inkomsten uit de bijbehorende rechten. Dat is niet veel bands gegeven.

Voor het beheer hebben de vier bandleden U2 Limited opgezet. De auteursrechten van U2's muziek, stonden het afgelopen jaar voor 579.000 euro in de boeken.

In juni vorig jaar verhuisde het bedrijf van Dublin naar Amsterdam. Een adreswijziging met een fiscale reden: inkomsten uit royalty's en rechten zijn -anders dan in de meeste andere Europese landen- in Nederland vrijwel belastingvrij. Ierland hanteert sinds 2005 voor dit soort inkomsten een belastingvrijstelling tot 250.000 euro. Daarboven moet belasting worden betaald.

Vorig jaar zette het bedrijf (een Nederlandse bv) ruim twintig miljoen euro om. Het merendeel van dat geld gaat naar vijf 'werknemers' van het bedrijf: 17,96 miljoen euro. Er is overigens geen sprake van een 'vijfde U2-lid'. Naast de vier bandleden gaat het om manager Paul McGuiness. Namen of een verdeelsleutel worden overigens in het jaarverslag niet genoemd.

Aan sociale voorzieningen werd heel wat minder besteed: 8754 euro. Pensioenafdracht vindt helemaal niet plaats, maar geen zorgen, daarvoor heeft 'een aantal' bandleden een pensioenregeling ondergebracht in het Princus Investment Trust.

Wel stond U2 Limited nog rood bij de banken, maar de 2136 euro valt in het niet bij de 789.000 euro van vorig jaar. Overigens wordt de roodstand 'verzekerd door de persoonlijke garanties van de aandeelhouders'.

Na aftrek van alle kosten en de belastingen blijft er nog een mooie winst voor U2 Limited over van 3,86 miljoen euro, ruim een verdubbeling ten opzichte van de 1,56 miljoen van 2005.

U2 Limited is niet, zoals soms wordt verondersteld, het moederbedrijf van de band. Dat is Not Us Limited, dat keurig in Dublin huist en de bandleden Paul 'Bono' Hewson als directeur en Adam Clayton als secretaris heeft. Not Us is eigenaar van acht dochterbedrijven, waaronder U2 Limited, maar ook een trits touragenten en een klein belang in Burst.com, een bedrijf dat videotechnologie voor internet ontwikkelt.

De balans van Not Us wordt gedomineerd door miljoenenvorderingen op andere U2-bedrijven waarvan de eigenaren -de vier bandleden- vriendelijk hebben beloofd deze niet op te eisen. Hierdoor zijn het resultaat van Not Us en de daaruit voortvloeiende belastingafdracht aan de Ierse fiscus bescheiden. De verschillende dochterbedrijven betalen ook belasting.

De eigenaren van Not Us staan overigens met al hun gegevens in het verslag vermeld. Zo blijken de bandleden naast hun dagbaan ook nog wat andere commerciële activiteiten te ontplooien.

Over het privébezit van de bandleden staat in de papieren vanzelfsprekend niets. In Ierland wordt dat op tenminste zeshonderd miljoen euro geschat.

www.u2.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden