Schuim

U weet wel, die rubriek met die zes fotootjes, majesteit

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: première Bankier Van Het Verzet.

Hans van der Beek
De hoofdrolspelers Jacob Derwig, Fockeline Ouwer­kerk en Barry Atsma. Beeld Schuim
De hoofdrolspelers Jacob Derwig, Fockeline Ouwer­kerk en Barry Atsma.Beeld Schuim

Waarom denken mensen met een scootmobiel toch dat ze gerust dat bakbeest pal voor de ingang van een winkel kunnen parkeren, of de stoep blokkeren?

Maar goed, ik ben uiteindelijk bij de première van Bankier Van Het Verzet, in het DeLaMar zowaar, dus ik kom nog eens ergens.

Bij Tuschinski kun je de rode loper makkelijk omzeilen, maar hier moet iedereen op de stoep blijven wachten tot de crew is gepasseerd. Gelukkig is het lente.

Dat denkt die vrouw naast me in de rij vast ook, in een pontificale jurk, zonder jas. Het blijkt nog de dochter van de regisseur ook, dus mijn eerste foto is al binnen. We mogen alsnog achter de rode loper om.

"Waardeloos geregeld," hoor ik achter me, maar ik heb al gewoon zitten werken.

Binnen zijn alleen bubbels, dat weer wel. Ik wandel naar buiten voor een sigaretje - altijd weer die terugslag - en mag daarna niet meer naar binnen. De rode loper is afgesloten. Ze zijn hier echt een stuk strenger dan even verderop bij Tuschinski.

Die loper wordt vrijgehouden voor hoog bezoek, koninklijk zelfs. Even later stapt prinses Beatrix uit een auto.

De eerste meters laat ze zich nog fotograferen, maar daarna stiefelt ze zonder te stoppen door. De vrouw is eindelijk verlost van ­protocol, alle begrip.

De grote zaal is tjokvol, tot helemaal driehoog. Daar zit ik, naast een hoogzwangere vrouw. Er zijn altijd mensen die het zwaarder hebben met al die trappen.

We krijgen een watertje en borrelnootjes van suiker.

Beneden op het doek komen alvast screenshots voorbij. Pierre Bokma in een nazi-uniform, altijd dikke prima.

De film: goed, degelijk, wat vroeger drie sterren heette.

Na afloop buiten op de stoep, weer die sigaret, staat een geblindeerde bolide stationair te draaien, het nummerbord begint met AA. Dat is waar ook, de prinses.
Als de verhalen kloppen, staat ze vast binnen ergens met een glas wijn aan de bar, maar daar zijn er een hoop van in het DeLaMar.

Maar dan nog. Dan staat ze daar, en dan?

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Ik ben best een brutaaltje, maar vooral bij de schaal met hapjes. Ik zie mezelf echt niet door een meute wringen, en langs de oortjes, en dan haar gesprek onderbreken.

"U weet wel, die rubriek met die zes fotootjes, majesteit."

Ik maak toch maar een rondje, en nog een, en daar staat Queen Mom, bij een statafel en een glas. Ik pak mijn pocketcamera en nader voorzichtig. Een man in pak naast haar knikt meteen resoluut van neen.

Ik heb mijn best gedaan, baas.

Tips? schuim@parool.nl

Wat première Bankier Van Het Verzet
Waar DeLaMar Theater, Marnixstraat
Wie Prinses Beatrix, Joram Lürsen, Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, André van Duin, Sacha de Boer
Wanneer maandag 5 maart, 19.15 tot 01.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans is geen held

Regisseur Joram Lürsen (m): 'Twee knappe mannen met mij op de foto, dat is leuk.' Hij bedoelt Pierre Bokma en Raymond Thiry. Beeld Schuim
Regisseur Joram Lürsen (m): 'Twee knappe mannen met mij op de foto, dat is leuk.' Hij bedoelt Pierre Bokma en Raymond Thiry.Beeld Schuim
Sacha de Boer, host van de première: 'Dames en heren, goedenavond. Dat heb ik lang niet meer gezegd.' Met haar plus1 Rick Nieman. Beeld Schuim
Sacha de Boer, host van de première: 'Dames en heren, goedenavond. Dat heb ik lang niet meer gezegd.' Met haar plus1 Rick Nieman.Beeld Schuim
Het nageslacht van de helden uit de film, Walraven en Gijs van Hall. Een heleboel nichtjes met Walravens zoon Aad en dochter Mary-Anne (r). Beeld Schuim
Het nageslacht van de helden uit de film, Walraven en Gijs van Hall. Een heleboel nichtjes met Walravens zoon Aad en dochter Mary-Anne (r).Beeld Schuim
Julia Lürsen, dochter van de regisseur, buiten in de rij. Gelukkig kun je niet meer schaatsen. Beeld Schuim
Julia Lürsen, dochter van de regisseur, buiten in de rij. Gelukkig kun je niet meer schaatsen.Beeld Schuim
Coryfee André van Duin, zijn partner Martin Elferink en scenarioschrijver Frank Houtappels. Snel, snel, één keertje zonder Cornald Maas. Beeld Schuim
Coryfee André van Duin, zijn partner Martin Elferink en scenarioschrijver Frank Houtappels. Snel, snel, één keertje zonder Cornald Maas.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden