Column

'U leeft in de literairste eeuw die we ooit gekend hebben'

Theodor HolmanBeeld Wolff

In de trein vanuit Frankfurt, waar de Buchmesse was, zat ik met enkele onbekende Nederlandse schrijvers. Terwijl de Connies, de Adriaans, de Tommies en de Franca's aan het feesten waren, zat ik in de coupé met de nieuwe generatie. Ik ging ze interviewen.

Is dit wel een tijd voor literatuur?

Timon: "U weet het wellicht niet, maar u leeft in de literairste eeuw die we ooit gekend hebben."

Ach... Hoe literair is deze eeuw dan?

Belle: "De Europese 21ste eeuw is zó literair dat zelfs ­literatoren zich er niet aan ­wagen."

Hoe bedoelt u dat?

Milan: "Nog nooit eerder stond een volk dat zich op zo'n universele wijze van na de grote verhalen achtte, zo onbestemd aan de vooravond van het grootste verhaal dat ze ooit zouden schrijven."

Grote woorden allemaal. Wat bedoelen jullie precies?

Bart: "West-Europa is nagenoeg uniek. Niet alleen omdat het de geboorteplaats is van deugdelijke concepten als de natiestaat en spoorwegen die inderdaad soms ook richting het oosten liepen; het heeft alleen implosies gekend, geen intrusies."

Ja ja...

Marcel: "Europa is nooit gevallen, het heeft zich hoogstens af en toe gekannibaliseerd. De Moren probeerden het vanuit Iberië, de Mongolen deden een poging en ook de Ottomanen hadden er zin in. Geen van allen slaagden."

"En nu, voor het allereerst eerst in de Avondlandse geschiedenis, staan steden er bloot aan."

Timon: "Dat is het grootste en meest wezenlijke etnoculturele experiment dat hier ooit is ondernomen."

Waar schrijft u dan over?

Marietje: "Wij schrijven aan het grootste West-Europese verhaal ooit, maar dat moet men niet bezien in termen van massale mobilisaties en Sterke Mannen. Tegelijkertijd is dit namelijk het kleinste verhaal dat we ooit zullen schrijven."

"De culturele lethargie waar West-Europa aan lijdt, is een winnaarsziekte. Apathie kun je alleen oplopen na boven aan de voedselketen te hebben gestaan. Eerder dan dat is het niet compatibel met de menselijke geest."

Ach zo... Maar wat willen jullie?

Eva: "'Naast een lesbisch liefdesepos tussen zichzelf en een 32 jaar oudere rugbycoach waarin de grenzen van de jeugd worden verkend en verlegd, willen wij het echte verhaal schrijven. Onze schrijvers hebben vervreemding en ontmanteling als hoogst haalbare doelen, en winnen is moord."

Noem dan eens een echt goed boek.

Timon: "Dat we alleen het vervreemdende Sousmission kunnen noemen, verraadt onze armoede."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden