Column

'U koopt Amsterdam nu op, Majesteit?'

Theodor HolmanBeeld Wolff

'Met Bernhard."

"Hallo... Majesteit. Eh... u spreekt met de bank."

"Ja, bank, wat is er?"

"Het gaat om de nieuwe woning in Amsterdam die u gekocht heeft..."

"Ja, wat is daarmee?"

"De hypotheek!"

"Ja..."

"Staa... eh... uw familie zal ik maar zeggen, staat die nog ­garant?"

"Ja hoor, dat komt goed, u weet ons adagium: kopen, kopen, kopen...We zijn de rijkste Nederlanders. Dus..."

"Maar Majesteit... U zorgt ervoor dat de prijzen stijgen, zodat uw onderdanen geen woningen kunnen kopen."

"Ik heb u al eens uitgelegd, mijnheer van de bank, dat is onze wraak op Amsterdam. Amsterdam, die rode stad, is ons niet altijd welgezind geweest. Ik herinner u aan de republikeinse opstand in de stad toen mijn grootmoeder werd gekroond. En dan zwijg ik nog maar over de tijd tijdens de Republiek. Nee, wij kopen Amsterdam nu op!"

"U koopt Amsterdam nu op, Majesteit?"

"Zeker. Hoge woningprijzen jagen de Amsterdammer de stad uit. Ik ken al twee columnisten die de stad hebben verlaten, en ik weet dat er meer gaan volgen. De kunstenaars gaan weg, de kleine winkels verdwijnen, we laten wat broedplaatsen staan om de nieuwe gebouwtjes wat leuker aan te kleden, en de hipsters, mijn vriendjes, geven we vrij spel. Begrepen, mijnheer van de bank?"

"Wat is uw doel, Majesteit?"

"Nou kijk, wij hebben al de kroondomeinen. Die worden alleen maar meer waard. Wij kunnen de prijs van de domeinen bepalen, want die zijn van ons. We kopen ook meer land, zoals we ook huizen kopen. We behoren al tot de rijkste families van de wereld. En we hebben nu besloten om heel Nederland te kopen."

"Heel Nederland, Majesteit?"

"Zeker. Heel Nederland. Iedereen is al Oranjegezind, dus iedereen is blij als ze aan ons kunnen verkopen. Zodoende omzeilen we de democratie. Tuurlijk, iedereen mag stemmen, we zijn tenslotte een parlementaire democratie onder een constitutionele monarchie, maar als straks alles van ons is... Dan heeft de koning of de koningin het toch mooi voor het zeggen."

"Ik snap het... Dus ik kan het geld tegemoetzien?"

"Zeker, en we hebben alweer een paar nieuwe huizen in Amsterdam op het oog. En daarna overweeg ik wat kranten te kopen, misschien ga ik samenwerken met John de Mol of Joop van den Ende."

"Ik snap het... Wat vindt uw broer hiervan?"

"Die heeft Nederland eigenlijk al."

Lees ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt en: Van wie is deze stad eigenlijk?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden