Type vogelgriepvirus veroorzaakt bij mensen milde griep

Het zeer besmettelijke vogelgriepvirus dat is ontdekt op een kippenboerderij in Hekendorp is van het type H5N8. Dat is een type virus dat alleen bij direct en intensief contact met zieke dieren besmettelijk is voor de mens. Bij besmetting leidt het vaak tot een milde vorm van griep. Dat schrijf de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer.

De pluimveeboerderij in Hekendorp waar vogelgriep is vastgesteld. Beeld anp
De pluimveeboerderij in Hekendorp waar vogelgriep is vastgesteld.Beeld anp

Gisteren werd na een reguliere controle al duidelijk dat er op de boerderij vogelgriep heerste. Nader onderzoek leverde vanochtend het inzicht op dat het om de zogenoemde hoogpathogene (zeer besmettelijke) variant ging. Inmiddels is ook het type virus bekend. Het is hetzelfde virus dat eerder deze maand al in Duitsland is vastgesteld.

Eerder vandaag kondigde het ministerie al een vervoersverbod af voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel af voor heel Nederland. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. In een zone van ruim 10 kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven. Daarnaast is er ook een ophok- en afschermplicht voor pluimvee ingesteld.

'De komende dagen zijn erop gericht de oorsprong en verspreiding van het virus te achterhalen en verdere verspreiding te voorkomen', staat in de brief te lezen.

'Verrast en geschokt'

Houders van pluimvee zijn 'verrast en geschokt' door de plotselinge uitbraak van de gevaarlijke variant van vogelgriep in Nederland. Dat laat Eric Hubers, voorzitter van landbouworganisatie LTO, vandaag weten in een reactie. 'Het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen'.

Hubers hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de herkomst van het virus. Het is volgens hem wel een heel zorgelijke situatie, omdat nu al duidelijk is dat het gaat om een hoogpathogene (zeer besmettelijke) variant. In het gebied waar het virus is ontdekt zijn relatief weinig pluimveebedrijven. Daardoor is de directe kans op verspreiding, zoals bij de grote uitbraak in 2003 op de Veluwe, kleiner, aldus Hubers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden