Review

Two lovers ****

null Beeld

Regie: James Gray
Met: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow

De titel doet een doorsnee romantische komedie vermoeden, maar Two lovers is een indringend psychodrama over een wankele dertiger met naïeve romantische puberideeën over leven en liefde.

De Joodse Leonard (Joaquin Phoenix, Gladiator, Walk the line) is het soort emotioneel instabiele zoon over wie moeders zich hun hele leven terecht zorgen maken. Het ene moment kan hij de hele wereld aan, het andere moment sleuren zijn emoties hem het moeras in. Dat Leonard geen grip heeft op zichzelf, wordt in het begin van de film meteen duidelijk als hij een halfslachtige zelfmoordpoging onderneemt omdat zijn vriendin hem heeft verlaten.

Dat hij vervolgens weer bij zijn ouders in Brighton Beach in Brooklyn gaat wonen, illustreert zijn tragiek: we kijken naar een dertiger die nog steeds niet op eigen benen kan staan. Dat Leonard in zijn vaders stomerij werkt, voelt hij ook als een nederlaag, want hij wil iets met fotografie doen. De warboel in zijn hoofd komt tot een climax als twee vrouwen zijn pad kruisen. Zijn ouders willen hem koppelen aan de sympathieke dochter (Vinessa Shaw, 3:10 to Yuma) van een zakenrelatie, die hun stomerij wil kopen. De ondernemer ziet in Leonard een geschikte schoonzoon én een opvolger, maar die vreest een keurslijf en valt voor zijn blonde buurvrouw (Gwyneth Paltrow, Shakespeare in love, The royal Tenenbaums). In haar herkent hij een verwante ziel, want ook de vrouw heeft geen gebrek aan problemen, met als grootste drugs en een ingewikkelde relatie met een getrouwde man. Leonard ziet in haar de belofte van een avontuurlijk leven, maar vraagt zich als egotripper niet af of zij iets in hem ziet.

Two lovers lijkt op papier een conventionele romantische komedie over een man die tussen twee vrouwen moet kiezen, maar de film overstijgt dit cliché doordat er bij Leonard veel meer op het spel staat. Het draait bij hem niet alleen om een keuze in de liefde, maar om het op de rails zetten van zijn leven. Two lovers is feitelijk een coming of age drama over een verlate puber. Regisseur James Gray (We own the night) heeft een gedegen, bij vlagen aangrijpend drama gemaakt, waarin de acteurs de kans krijgen om hun rol uit te diepen.

Vooral Phoenix, die na de film aankondigde met acteren te stoppen, en Paltrow leveren uitstekende prestaties. Two lovers is het soort film dat het niet moet hebben van dramatisch spektakel, maar van subtiliteit en ingetogenheid. Het kleinschalige drama doet denken aan films die Hollywood in de jaren zestig en zeventig over 'gewone mensen' maakte: films die de menselijke maat niet uit het oog verloren, zoals het werk van Robert Altman. Soms is er niets mis met ouderwets. (JOS VAN DER BURG)

www.twoloversmovie.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden