Twintigtal Turkse en Marokkaanse scholieren verlaat scholen uit Zuid

Het Hervormd Lyceum West (HLW) en het Comenius Lyceum in Slotervaart zien een stijgend aantal leerlingen, veelal van Turkse of Marokkaanse komaf, die geknakt van middelbare scholen uit Zuid komen.

Hervormd Lyceum West aan de Hemsterhuisstraat. Beeld Marc Driessen
Hervormd Lyceum West aan de Hemsterhuisstraat.Beeld Marc Driessen

'Ik zie kinderen hier vol vertrouwen wegfietsen en terugkomen met een versplinterd zelfbeeld,' zegt rector Kees Buijtelaar van het Comenius Lyceum in Slotervaart. Net zoals interim-rector Freek Polter van het Hervormd Lyceum West (HLW) verwelkomt hij jaarlijks steeds meer leerlingen, momenteel zo'n twintig, op zijn school die om verschillende redenen vroegtijdig een school in Zuid moesten verlaten - doorgaans door taalachterstand, cultuurverschil of omdat zij het niveau toch niet aan zouden kunnen.

'Ik heb veel problemen gehad met mijn klas, dingen die ik bijvoorbeeld in vertrouwen vertelde, wist de volgende dag de hele school. Toen ik in de derde een hoofddoek ging dragen, werd ik daar door sommige docenten op aangesproken,' zegt Esra (17).

Uitstroom
Ze voldoen niet aan de vereisten of kampen met cultuurverschillen. Op het HLW en het Comenius Lyceum gaat het jaarlijks om enkele tientallen leerlingen. De schooldirecteuren vinden dit zorgwekkend. Ze roepen hun collega's uit heel Amsterdam op hun signaal serieus te nemen en met hen hierover om tafel te gaan.

'Nu gaat het nog om zo'n twintig leerlingen op mijn school, maar als dit zo doorgaat, praten we over vijf jaar over een meervoud daarvan,' zegt Buijtelaar. Om het probleem in te dammen willen de rectoren uit Slotervaart de jarenlange ervaring die zij hebben met het begeleiden van leerlingen met een taalachterstand, delen met alle scholen in Amsterdam.

Scholen in Zuid herkennen het probleem dat de rectoren in Nieuw-West aankaarten niet. Conrector Mieke Konings van het St. Ignatiusgymnasium: 'De enkele Marokkaanse en Turkse kinderen die wij op school hebben stromen bij ons, naar mijn idee, niet opvallend vaker uit dan andere kinderen.'

Lees vandaag (13-10) meer in Het Parool: 'Niet thuis in een witte klas: liever een betere mix'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden