Twintigtal demonstreert tegen afblazen Iran-deal

Het Amsterdams Vredesinitiatief demonstreerde woensdag tegen Trumps opzegging van de nucleaire deal met Iran. De één uur durende demonstratie op het Museumplein verliep zonder ongeregeldheden.

Aybala Carlak
Demonstranten hebben borden met 'Dump Trump' meegenomen Beeld Aybala Carlak
Demonstranten hebben borden met 'Dump Trump' meegenomenBeeld Aybala Carlak

Tegenover het Amerikaans consulaat op het Museumplein stonden "uit solidariteit met de Iraanse bevolking" een twintigtal sympathisanten, sommigen in activistisch pak en met borden.

"Het was een hartstikke goede deal die Trump nu in de prullenbak gooit," zei woordvoerder Wendela de Vries, die tevens gelieerd is aan Stop Wapenhandel.

Vriendjes
Marije Kruyt, een van de initiatiefnemers wilde demonstreren omdat de situatie "levensgevaarlijk" is. "Er was eindelijk met moeite een deal gesloten, de Amerikaanse controles op Iran bewezen dat het werkte, maar Trump moet zo nodig vriendjes zijn met Netanyahu."

Rob Marijnissen, een andere initiatiefnemer, vult aan: "Er zal op korte termijn geen oorlog zijn, omdat Europa er als bondgenoot niet achterstaat, maar de sancties die volgen zijn wel vervelend. Ze treffen de Iraniërs, maar natuurlijk ook ons."

Machteloos
Ook demonstrant José Mooren, die via via van de bijeenkomst hoorde, is bezorgd. "Dit is een vrijbrief voor Israël om Iran aan te vallen, die hier toch machteloos in staat. Het Midden-Oosten is al zo ontwricht."

null Beeld Aybala Carlak
Beeld Aybala Carlak

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden