Twintigers van nóg een onderwereldmoord beschuldigd

Twee jonge Amsterdamse criminelen, die al vanwege een liquidatie en een mislukte poging daartoe vastzitten, zijn dinsdag van nóg een onderwereldmoord beschuldigd.

Paul Vugts
Politie-onderzoek na de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie. Beeld anp
Politie-onderzoek na de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie.Beeld anp

Hen hangen zéér langdurige celstraffen boven het hoofd, mogelijk levenslang.

Het gaat om Omar Lkhorf (27) en Hicham M. (23). Zij zijn dinsdag in hun cellen aangeklaagd voor de moord op de Amsterdamse crimineel Eaneas Lomp op 7 november 2015 in Krommenie.

Ze zitten al vast voor de liquidatie van Chahid Yakhlaf, op Oudejaarsdag 2015 bij diens onderduikadres in het Gelderse Kerkdriel.

Bovendien zouden ze de Amsterdamse crimineel Nourdine A. alias 'Hitler' hebben willen vermoorden op 3 april 2016 in Amsterdam-Nieuw-West, hetgeen mislukte.

Gwenette Martha
Omar Lkhorf wordt bovendien beschouwd als degene die een groepje twintigers op de Amsterdamse crimineel Samir Z. afstuurde, 'Taba', waarna dat groepje op februari 2015 door een arrestatieteam werd klemgereden in de Knokkestraat in Amsterdam-Nieuw-West.

Eén van de inmiddels tot forse straffen veroordeelde verdachten in die zaak is óók veroordeeld voor medeplichtigheid aan een eerdere, mislukte poging Chahid Yakhlaf te liquideren.

In alle gevallen gebruikten de daders automatische wapens. De slachtoffers of doelwitten behoorden steeds tot het rivaliserende kamp van vertrouwelingen van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha, waarmee de groep rond de verdachten een onderwereldvete uitvecht die al tientallen jonge Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

Omar Lkhorf is de broer van Youssef Lkhorf, die op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt is geliquideerd. Politie en justitie zijn er van overtuigd dat hij zich daarna intensief is gaan toeleggen op het wreken van zijn broer.

Canada
Cruciaal bewijs tegen zowel Omar Lkhorf als Hicham M. komt uit de zogeheten 'PGP-Blackberry's' (Pretty Good Privacy): peperdure smartphones waarmee criminelen zich lang onbespied waanden.

Sinds deskundigen er in slagen dergelijke telefoons na inbeslagname te openen én sinds in Canada een door vele Amsterdamse criminelen gebruikte computerserver in beslag is genomen, beschikken de recherche en justitie over een enorme hoeveelheid data over onderlinge communicatie.

Uit smartphones die volgens justitie in gebruik waren bij Lkhorf, M. en hun medeverdachten in verscheidene zaken, is mailverkeer leesbaar geworden waarin zeer concreet over de liquidaties lijkt te worden gecorrespondeerd.

Eaneas Lomp. Beeld Politie
Eaneas Lomp.Beeld Politie

Daags na de liquidatie van Chahid Yakhlaf wisselt een PGP-Blackberry die justitie koppelt aan Omar Lkhorf berichten uit met een PGP-Blackberry die Hicham M. dan zou gebruiken.

Lkhorf zou degene zijn met de bijnamen 'Suarez' of 'Barça', of varianten daarop. Hij zou M. in zijn berichten met 'soldaat' aanspreken, M. zou hebben geschreven dat hij erg blij was toen hij hoorde dat Yakhlaf was overleden.

"We hebben leip op ze gebosst," zou hij hebben gemeld: We hebben veel op ze geschoten.

'Die andere brada' was ook 'bijna loesoe': Chahid Yakhlafs broer Chafik, die ook in de auto zat, was ook bijna gedood.

'Die aap'
De broers Yakhlaf worden in het berichtenverkeer ook wel aangeduid met 'die flikkers'.

Volgens justitie schrijft Omar Lkhorf die dag na de liquidatie dat 'heel Marokko er over praat'. Met de smartphone die justitie M. toerekent, wordt opgemerkt dat 'ze heel wat waard waren en dat er veel op hun hoofden stond' (aan bloedgeld).

Daarop zou Omar Lkhorf hebben geïnformeerd wat hij moest betalen. Het antwoord: 'Ze waren meer waard dan die aap'. Met 'die aap' lijkt de Antilliaan Eaneas Lomp te worden bedoeld.

Ook andere mailwisselingen lijken te verwijzen naar de liquidatie van Lomp, een kleine twee maanden voor de liquidatie van Yakhlaf.

Met de PGP die Hicham M. volgens justitie gebruikte, wordt geschreven dat de gebruiker nu '70 wil hebben' (70.000 euro). Hij heeft 'de vorige keer veel opgemaakt'.

Daarop zou Omar Lkhorf hebben geantwoord dat M. 'de vorige keer 60 heeft gekregen omdat hij het meest had gedaan', maar dat 'hitters' (huurmoordenaars) normaal gesproken 'tussen de 40 en 50 krijgen'. Hij 'geeft nu 75', maar als de andere schutter daarom vraagt, moet M. maar zeggen dat hij 'bankoe' (50.000) heeft gekregen.

Chahid Yakhlaf Beeld Politie
Chahid YakhlafBeeld Politie

Zowel Omar Lkhorf als Hicham M. ontkent de PGP's te hebben gebruikt waarmee de berichten zijn gestuurd. Ze zeggen niets met het geweld te maken te hebben.

Advocaat Sander Janssen van Omar Lkhorf: "Hij ontkent die telefoons te hebben gebruikt die het Openbaar Ministerie aan hem koppelt. Ik ga er vanuit dat ook nu weer gegevens uit die telefoons ten grondslag liggen aan de verdenking dat hij betrokken zou zijn geweest bij de liquidatie van Eaneas Lomp. Hij ontkent dat stellig."

Dubbelspel
Ook de andere vermoede schutter die Yakhlaf vermoorde, Rotterdammer Mohamed H. (27), die de bijnaam 'Rotje' zou hebben en die onder die naam ook aan conversaties zou hebben deelgenomen, zit in de cel.

Voor de liquidatie van Eaneas Lomp had een arrestatieteam vorige week in Amsterdam al de 39-jarige Amsterdamse Antilliaan Dani M. gearresteerd. Hij zou in de nacht van diens liquidatie met Lomp uit zijn geweest in Amsterdam, om de schutters vervolgens te tippen dat Lomp in de trein op weg was naar het huis van zijn vriendin in Krommenie.

Zijn arrestatie is hoogst opmerkelijk omdat Dani M. en zijn neven altijd tot het Martha-kamp werden gerekend, net zoals Lomp. Dani M. lijkt dus dubbelspel te hebben gespeeld.

Rechtbanktekening van Hicham M., Mohamed H. en Omar L., in de zaak rond de liquidatie van Chahid Yakhlaf. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP
Rechtbanktekening van Hicham M., Mohamed H. en Omar L., in de zaak rond de liquidatie van Chahid Yakhlaf.Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden