Twintigers uit Zuidoost verdacht van moordplan

Justitie verdenkt een groepje twintigers uit Zuidoost ervan dat ze op 6 oktober een man wilden liquideren in Heemskerk. Gideon G. (27) en ­Rigjendrig L. (21) werden gewapend opgepakt bij een voetbalclub.

Paul Vugts
Leden van het groepje worden in het criminele milieu ook beschuldigd van de liquidatie van Vincent Jalink, maar voor moord zijn ze niet aangeklaagd. Beeld Reinder van Zaanen
Leden van het groepje worden in het criminele milieu ook beschuldigd van de liquidatie van Vincent Jalink, maar voor moord zijn ze niet aangeklaagd.Beeld Reinder van Zaanen

Zij komen uit de entourage van de voormalige bende en rapformatie Green Gang - waarvan meer leden van (pogingen tot) moorden zijn ­beschuldigd.

De politie had de tip gekregen dat Gideon G. op korte termijn een liquidatie wilde plegen. Er was sprake van een voetbalvereniging als locatie.

In een afgeluisterd gesprek, volgens justitie met G., deed de inmiddels voor wapenhandel gearresteerde Willy F. (27) intrigerende uitspraken die kunnen duiden op een moordplan: "Ik doe alles. Ik rij. Ik schiet. Ik doe alles."

Gideon G. was kort daarop in de buurt van voetbalclub Odin '59 in Heemskerk. Vier dagen daarna werd ruim vijfhonderd meter van die club een gestolen BMW aangetroffen, met daarin drie petflessen met brandstof.

De recherche vermoedt dat die BMW als vluchtauto zou dienen en de brandstof om na de moord de auto in brand te steken waarin de daders ­waren aangekomen. De politie sleepte de BMW weg.

'Goed dood'
Willy F. besprak in het afgeluisterde gesprek dat de 'waggie' (auto) weg was. Hij zou later met een ander worden gearresteerd in een auto waarin ook een sleutel van de BMW lag.

Op 6 oktober reden Gideon G. (27) en Rigjendrig L. (21) naar Heemskerk. Een arrestatieteam haalde het duo uit de Suzuki Baleno van de broer van ­Gideon G. om de vermoede liquidatie te voorkomen. Ze hadden een pistool bij zich, geladen met zogeheten hollowpointkogels: zware munitie die een ravage aanricht.

In de woorden van officier van justitie Hetty Hoekstra: "Dat zijn patronen om iemand goed dood mee te maken." L. droeg twee lagen kleding over elkaar.

De recherche had de afgelopen maanden grote moeite om het doelwit van de liquidatie te achterhalen. Officier van justitie Hoekstra kon dat ook woensdag niet zeggen, maar meldde wel dat de politie inmiddels ­'iemand in beeld heeft'.

Chillen
Advocaat Menno van Gaalen van Rigjendrig L. zei nog geen begin van bewijs te zien dat zijn cliënt een moord wilde plegen. "Dat is volkomen speculatief. De auto waarin ze zaten staat op naam van de broer van de medeverdachte. Dat lijkt me nou niet passen bij de werkwijze die we kennen in liquidatiezaken. Dat ons nog altijd niets bekend is over een slachtoffer, maakt het wel erg dun."

Wellicht waren G. en L. 'aan het chillen', kwamen ze een vriend ophalen of deden ze een voorverkenning voor een onduidelijk ander misdrijf?
G.'s raadsman sloot zich daarbij aan.

In de cel blijven
De advocaten vroegen de rechtbank hun cliënten vrij te laten. Dat deed de rechtbank niet, maar voor het liquidatieplan zien de rechters nog te weinig onderbouwing om de verdachten dáárvoor vast te houden - te meer omdat justitie na drie maanden nog geen doelwit noemt.

Het bezit van het pistool met de zware munitie rechtvaardigt nog wel dat de twee in de cel blijven tot hun zaak dient, volgens plan op 12 april.

Leden van het groepje worden in het criminele milieu ook beschuldigd van de liquidatie van crimineel Vincent Jalink, 27 mei in Diemen, maar voor moord zijn ze niet aangeklaagd.

De Green Gang was mogelijk ook betrokken bij de moord op Ali Motamed. Lees de reconstructie: 'De derde dag was zijn geluk op' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden