Plus

'Twintigers hebben het moeilijker dan ik ooit heb gehad'

Accepteer je zwakke punten en focus op wat je wél kunt. Die tips geeft Ton van Brussel (63), scheidend directeur van debatcentrum De Rode Hoed, mee aan de nieuwe generatie. 'Twintigers hebben het veel moeilijker dan ik het ooit heb gehad.'

Maxime Smit
Ton van Brussel was 8 jaar directeur van De Rode Hoed Beeld Marc Driessen
Ton van Brussel was 8 jaar directeur van De Rode HoedBeeld Marc Driessen

Na 43 jaar keihard werken heeft Ton van Brussel genoeg bestuurskamers en directieposten van binnen gezien. Hij wil ruimte om de grote
filosofen te lezen en weer eens ouderwets naar het theater te gaan.

Van Brussel vertrekt eind deze maand na acht jaar als directeur van De Rode Hoed. Het debatcentrum aan de Keizersgracht is in 2015 overgenomen door investeerder Amerborgh en heeft samen met Felix Meritis, het Compagnietheater en De Nieuwe Liefde één directeur gekregen: de 41-jarige Clayde Menso.

Van Brussel heeft de fusie begeleid en doet nu een stap terug; Menso, die eerder directeur van subsidieverstrekker Amsterdams Fonds voor de Kunst was, is in februari begonnen.

"Ik heb steeds gezegd: zodra ik klaar ben met de fusie, moet er een opvolger komen. Een jong iemand. Ik zou hier eigenlijk voor vijf jaar komen en ik ben er nu acht jaar."

Zondagskind
Het betekent het einde van een culturele en journalistieke droomcarrière. Van Brussel was eerder onder andere adjunct-directeur van de NOS, programmadirecteur van de Vara, adjunct-hoofdredacteur van Elsevier en hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad.

Bij die laatste krant kwam hij in 1974 binnen als leerling-journalist. "Mijn twee zoons zeggen weleens: 'Pa, hoe heb je dat allemaal gedaan?' Maar ik heb het nooit gepland," zegt Van Brussel.

"Van het een kwam het ander. Ik heb natuurlijk wel een zeker talent voor dingen organiseren. Het gros van de journalisten is niet erg georganiseerd, dus als je dat bent, is dat handig."

Een zondagskind, noemt Van Brussel zichzelf. Hij is er trots op dat hij 'nog nooit' een managementcursus heeft gedaan. Sterker: zijn laatste diploma is zijn rijbewijs.

Twintigers met een flexcontract
Het brengt Van Brussel op wat hij zijn stokpaardje noemt: twintigers van nu hebben het veel moeilijker dan hij het ooit heeft gehad.

Het is mede de reden dat hij bij De Rode Hoed een programmareeks over twintigers introduceerde. "Er hangt zo'n beeld rond twintigers van: o, die willen zich niet binden en ze zijn weer een half jaar op wereldreis, maar dat is uit pure nood. Niemand zit op ze te wachten."

CV

Geboren: 10 mei 1954
Opleiding: vwo
Loopbaan:
1974: journalist Leidsch Dagblad
1986: eindredacteur en plv. hoofdredacteur Elsevier
1989: eindredacteur Informatieve Programma’s NOS
1997: hoofdredacteur Leidsch Dagblad
2001: programma­directeur Vara
2002: hoofdredacteur, adjunct-directeur en ombudsman NOS
2009: directeur Rode Hoed

"Het is allemaal flexcontractjes en voor jou tien anderen. Ik overdrijf misschien, maar ik vind het een sombere sfeer: voor je dertigste moet je alles in kannen en kruiken hebben. Burn-out is niet voor niets volksziekte nummer één onder twintigers."

Van Brussel coacht sinds enige tijd enkele twintigers via een leiderschapsprogramma en die geeft hij mee dat ze niet moeten navelstaren op wat ze niet goed kunnen. Beter is het om juist te benadrukken wat je wél kunt.

Nederlandse Bachvereniging
"Ik vond het een opluchting toen ik dertig werd en bedacht: oké, dit kan ik allemaal niet, dus ik houd nu ook op met proberen. Je moet ontdekken waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Voor mij geldt bijvoorbeeld dat ik een ontzettend alfa ben en ik ben ongeduldig. Zolang je betrokken bent, denk ik nog steeds dat je met ervaring en een mooi cv ver kunt komen, ook al is dit een andere tijd."

Helemaal stoppen met werken zal Van Brussel zelf overigens niet doen. Naast het coachen, blijft hij twee dagen per week projecten doen voor investeerder Amerborgh.

In een directie of bestuursfunctie zul je hem echter niet meer terugvinden. Zélfs niet van de Nederlandse Bachvereniging.

Van Brussel is een groot fan van Bach en eindigt elke dag met een cantate, maar toen hij onlangs zag dat de Nederlandse Bachvereniging een nieuwe directeur zocht, plaatste hij de vacature netjes als oproep op zijn Facebookpagina. Daar mocht iemand anders op reageren.

Acht jaar Rode Hoed

Hoogtepunt: "Programma's bedenken voor een diverser en jonger publiek. En de herdenkingsavonden die we hebben georganiseerd voor onder anderen Wim Brands en René Gude."

Dieptepunt: "Het jaar 2010. De financiële crisis zorgde ervoor dat de verhuur voor congressen en diners - voor De Rode Hoed de grootste inkomstenbron - compleet instortte. Een derde van het personeel moest afvloeien. Inhoudelijk liep alles hartstikke goed, maar financieel was het een drama."

Wens: "Ik zou dolgraag koningin Máxima hier op het podium zien voor een lezing. Ik vind haar een ontzettend interessante vrouw, met het werk dat zij doet met microkredieten en voor de VN. Als ze geen koningin was geweest, had ik haar ook graag als gast willen hebben. Tot op heden is het niet gelukt, maar er moet ook iets voor mijn opvolgers overblijven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden