Twintig prominenten in emotionele video: 'Ik ben Bradley Manning'

Terwijl het proces tegen Bradley Manning in volle gang is, krijgt de Amerikaanse klokkenluider uit steeds meer hoeken bijval. Meer dan 20 prominenten - journalisten, acteurs en muzikanten - spreken zich in een video uit tegen de opsluiting van Manning.

'Het is een absurde aanklacht dat hij hulp aan de vijand zou hebben geboden, terwijl hij het publiek alleen maar gaf waar het recht op had: de waarheid', is de strekking van de boodschap van onder andere de klokkenluider van de 'Pentagon Papers' Daniel Ellsberg, acteurs Russel Brand en Maggie Gyllenhaal, regisseur Oliver Stone, muzikanten Tom Morello, Roger Waters en Moby, bisschop George Packard en vele anderen.

'Bradley Manning is een held. Zonder informatie kun je als publiek geen geïnformeerde beslissingen nemen. Hij deed wat de mainstream media allang hadden moeten doen: de waarheid aan het licht brengen', zeggen zij. 'De media zouden het moeten uitschreeuwen: laat Bradley Manning vrij. Zijn gevangenschap is een directe aanval op de vrijheid van meningsuiting.'

Meest emotionele dag
Michael Ratner, advocaat en emeritus-president van het Centrum voor Constitutionele Rechten (CCR) vraagt zich af: 'Hoe kun je nog naar je geweten handelen als je weet dat je de doodstraf kunt krijgen voor het simpele feit dat je criminele zaken aan het licht brengt?'

Ratner: 'Ik hoorde zijn verklaring in de rechtszaal over zijn marteling, het was de emotioneelste dag die ik ooit in een rechtszaal heb doorgebracht - en ik heb 40 jaar van mijn leven geluisterd naar verklaringen van mensen die gemarteld waren. Hij werd na zijn arrestatie in een kooi gezet, moest naakt rondlopen en slapen zonder dekens, terwijl 24 uur per dag het licht op hem scheen.' Zijn omstandigheden zouden veel slechter zijn dan van soldaten die veroordeeld zijn voor moord.

'Als jij zulke vreselijke dingen zou zien als hij heeft gezien, wat zou jij dan doen? Ik ben ook Bradley Manning', zeggen de prominenten in de video. Op een speciale campagnesite worden sympathisanten uitgenodigd zichzelf met een bordje te fotograferen met daarop 'Ik ben Bradley Manning'. Ook staat er een link om Bradley Manning voor te dragen voor een Nobelprijs voor de Vrede.

De door Manning gelekte video Collateral Murder (inhoud kan als schokkend worden ervaren):

Schrijfster Molly Crabapple. Beeld YouTube
Schrijfster Molly Crabapple.Beeld YouTube
Bradley Manning. Beeld reuters
Bradley Manning.Beeld reuters
Een Free Bradley Manning-protest bij de G8 in Belfast. Beeld afp
Een Free Bradley Manning-protest bij de G8 in Belfast.Beeld afp

Tegen Manning lopen 22 aanklachten. De militair bekende schuld aan tien van de - lichtere - aanklachten. Manning zegt onder andere onschuldig te zijn aan de tenlastelegging hulp aan de vijand. Op dat vergrijp staat een levenslange gevangenisstraf.

Manning werd op 26 mei 2010 gearresteerd in Irak, waar hij werkzaam was. Sindsdien zit hij gevangen. Hij zou onder andere het filmpje gelekt hebben dat intussen bekendstaat als Collateral Murder. Op de video, vanuit de lucht gemaakt, is te zien hoe de bemanning van een Amerikaanse Apache-helikopter in Irak ongewapende burgers en een journalist van persbureau Reuters en zijn chauffeur doodt.

De afgelopen dagen werden in Fort Meade verschillende bijeenkomsten gehouden waar werd betoogd voor de vrijlating van Manning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden