Twintig miljoen om parken aantrekkelijker te maken - en drukker

De gemeente trekt 20 miljoen uit voor het aantrekkelijker maken van parken, ook minder geliefde, en wellicht komt er eentje bij. Dat moet leiden tot een betere spreiding van publiek. Maar echt rustig zal het Vondelpark niet worden.

Drukte in het Vondelpark, bij een optreden van Acda en de Munnik. Beeld anp

Op warme dagen puilen de populaire parken uit en dat gaat niet veranderen. Ook aan het toenemende aantal festivals komt geen einde. Dat valt op te maken uit de Agenda Groen die wethouder Abdeluheb Choho vandaag presenteert. Hij trekt 20 miljoen euro uit voor een upgrade.

De wethouder juicht evenementen toe. 'Parken zijn er om reuring in de stad een plek te geven. We zijn niet bang de economische kracht van groen in te zien. Het mag een stuk dynamischer. Omarm de reuring.'

Hutje mutje
Wel wil Choho een betere spreiding van bezoekers. Terwijl in sommige parken mensen hutje mutje op een grasveld liggen, zijn andere ook in de zomer nagenoeg uitgestorven. Choho wil dat iedere Amsterdammer binnen en paar minuten in een aantrekkelijke groene omgeving kan zijn en niet aangewezen is op een paar populaire parken. Er moeten meer en aantrekkelijkere alternatieven komen voor het Vondelpark, Sarphatipark en Oosterpark.

Choho gaat onderzoeken of er een nieuw stadspark aangelegd kan worden. Beoogde locaties zijn onder meer het Marineterrein, de Schinkelhoek en het gebied ten noorden van het Westerpark.

Daarnaast krijgen het Rembrandtpark, het Martin Luther Kingpark en de Noordoever van de Sloterplas een opknapbeurt. De populaire parken moeten zo worden ingericht dat ze grote bezoekersaantallen beter aankunnen.

Veel parken zijn op dit moment drassig, als gevolg van het steeds verder zakken van de bodem. Dit heeft te maken met de ondergrond. De meeste stadsparken zijn aangelegd op plekken waar de grond te slecht was om te bebouwen. Het gaat om veengrond en die klinkt in door het gewicht van mensen. Door goede drainage en goede beplanting kan dit enigszins worden opgevangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden