Twintig kinderen zien drama met 5-jarige op IJburg gebeuren

Een twintigtal kinderen van kinderopvang Jungle Jane was er gistermiddag bij toen een 5-jarig jongetje verdronk bij een surfstrandje van IJburg, aan de Bert Haanstrakade in Amsterdam.

Een politielint bij het strandje waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Beeld AT5
Een politielint bij het strandje waar het ongeval heeft plaatsgevonden.Beeld AT5

Volgens het stadsdeel was het slachtoffertje geen 'lid van het kinderdagverblijf'. Vanmorgen was nog veel onduidelijk, ook de mogelijke band met de buitenschoolse opvang. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Jungle Jane aan de Diemerparklaan was vanmorgen gesloten en de eigenares nam de telefoon niet op. Op tafels lag nog wat knutselwerk, volgens een omwonende waren de kinderen gistermiddag 'normaal' opgehaald.

Gechoqueerd
Stadsdeel Oost wacht het politieonderzoek af. 'De toedracht is onduidelijk. Is de jongen gevallen, geduwd of in het water gelopen? Iedereen is zo gechoqueerd dat het moeilijk is de juiste informatie te krijgen,' aldus een woordvoerder.

Bij het strandje waar Surfcenter IJburg aan is gevestigd, staat een bord dat er niet mag worden gezwommen. Stadsdeel Oost gaat 'de bebording' bij het strand bekijken. 'Er mag niet worden gezwommen, omdat er mensen met surfplanken in het water gaan. Hekken plaatsen is geen optie. Het is openbare ruimte, dan moet om er om heel IJburg een hek.'

Grote paniek
Een getuige die gisteren bij het water zat, zag een groep van ongeveer twintig kinderen met drie, vier leidsters. 'Op een gegeven moment was er grote paniek. De leidsters stonden in het water. Iedereen stond te bellen. De brandweer vond het kind in no time. Een leidster stond in het water te roepen: hier, hier!'

De brandweer rukte ongeveer kwart over één gistermiddag uit met onder meer een duikwagen. 'We hadden hem snel te pakken, maar we weten niet hoe lang hij precies onder water is geweest,' aldus een woordvoerder. De hulpverleners begonnen met reanimatie; de jongen werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden