Twintig jaar Joegomaffia in beeld

Sreten 'Jotsa' Jocic, berucht leider van één van de groepen Joegoslaven, werd in 2006 overgedragen aan Servië, toen justitie hier verscheidene moordzaken tegen hem niet rond kreeg. In Servië werd hij na twee maanden vrijgelaten. Foto AP Beeld
Sreten 'Jotsa' Jocic, berucht leider van één van de groepen Joegoslaven, werd in 2006 overgedragen aan Servië, toen justitie hier verscheidene moordzaken tegen hem niet rond kreeg. In Servië werd hij na twee maanden vrijgelaten. Foto AP

In de strafzaak tegen 'moordmakelaar' Milos 'Bato' P. en zijn vaste schutter Sefto B. passeert de volledige 'Joegomaffia' de revue, die sinds begin jaren negentig een sleutelrol speelde in de Amsterdamse onderwereld.

Het lijvige strafdossier dat justitie heeft samengesteld rond een serie moordaanslagen door de nu 51-jarige Milos 'Bato' P., biedt een staalkaart van 'de Joegomaffia' die de afgelopen twintig jaar in ruzies en vetes was verwikkeld in het Amsterdamse criminele milieu.

Het requisitoir waarin aanklagers Koos Plooij en Michiel Zwinkels gisteren tweemaal twaalf jaar cel eisten voor de moord op Erwin Tra in 1993, schetste het sombere beeld van een wereld waarin groeperingen elkaar gewapenderhand bestreden - en waarin een leven heel weinig waard was.

In het relaas passeerde een lange reeks bekende Amsterdamse en Joegoslavische criminelen. Zo'n beetje de helft is inmiddels doodgeschoten, een handvol anderen heeft één of meer aanslagen overleefd. Per abuis werd een vriendin opgeblazen in de auto van een Balkancrimineel; de kogel die een ander doodde, leek voor zijn vriend te zijn bedoeld. Milos 'Bato' P. werd al twee keer 'stukgeschoten', maar voelt zich weer fit, vertelde hij de rechtbank.

De 'Joego's' vormden twee kampen, maar 'de werkelijkheid' was volgens officier Plooij 'veelkleuriger': de loyaliteiten wilden nog wel eens wisselen, groepjes splitsten zich af of liepen over.

Nadat de wederzijdse kopstukken 'Duja' Becirovic en Klaas Bruinsma waren vermoord, verschansten hun groepen zich in buurtcafés en restaurants verspreid over de stad - waar de verschillende partijen elkaar geregeld tegen het lijf liepen.

In het strafdossier wordt Bato P. beschouwd als een vaste aannemer van moordopdrachten van Sam Klepper, John Mieremet en hun Bosnische vriend Maruf 'Paja' M. Een getuige beschreef hoe de gevreesde Joego's zich voor Klepper en Mieremet in 'vuile klussen' specialiseerden.

Ze hielden zich op in kroegen zoals Fred Looyen op het Mercatorplein, 't Kasteeltje in de Achillesstraat, Churchill's Corner in de Scheldestraat, wat cafés en restaurants in Oud-West en De Pijp plus vaste stekken rond Rembrandtplein en Leidseplein.

Amsterdamse ex-rechercheur
Tegenover de mannen van Paja stond het kamp van Sreten 'Jotsa' Jocic; in wiens groepering behalve een reeks Joegoslaven ook de Amsterdamse ex-rechercheur Martin Hoogland paste - totdat de moordenaar van Klaas Bruinsma in 2004 zelf ook werd doodgeschoten.

In de talrijke gewone ruzies werden snel wapens getrokken, en gebruikt, daar tussendoor sleepten vetes waarin wraak en vergelding voor een lange reeks slachtoffers zorgden. De aanklagers Plooij en Zwinkels lieten een duizelingwekkende reeks kopstukken en mindere goden passeren; die ze plaatsten in het milieu waarin 'manifestatiedrang, 'machtsvertoon', 'willekeur' en de bijpassende 'vrees voor de concurrentie' ook zonder aanwijsbare aanleiding tot schietpartijen leidden.

Alsof de vetes tussen de Joego's en hun Nederlandse entourage het leven al niet gevaarlijk genoeg maakten, kreeg drugshandelaar Erwin Tra ook nog aanhoudend ordinaire ruzies in beruchte cafés. Hij viel de zo eergevoelige Sam Klepper aan, werd door Hoogland in zijn been geschoten nadat hijzelf in de vloer van de kroeg had gemikt en bedreigde de portiers van het onder Joegoslaven populaire café The News in de Leidsebuurt.

Met de van huurmoord verdachten Jesse R. en Mohamed 'Moppie' R. had Tra kort voor zijn dood een akkefietje om een handel in speed waarin 'versneden troep' zou zijn geleverd. Met de familie van zijn ex had hij problemen op hun woonwagenkamp.

Vrienden omschrijven Tra als 'een troublemaker'. Het opsommen van alle mogelijke motieven voor de moord op Tra kostte aanklager Zwinkels een half uur - al denkt justitie de meeste van de in die bloemlezing genoemde conflicten te kunnen afvinken als motief voor 'een kille, met precisie voorbereide liquidatie op de openbare weg'. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden