Twintig bezoekers jongerenbijeenkomst van de PVV

Foto ANP Beeld
Foto ANP

DEN HAAG - Thomas van Elst weet het zeker: uiteindelijk gaat ook Geert Wilders om. De PVV-leider en tevens enig partijlid zal binnen vijf tot tien jaar ook andere leden toelaten. In een poging dat proces te bespoedigen, is de 24-jarige Alkmaarder gisteren naar de PVV-jongerenbijeenkomst in Den Haag gekomen.

De deuren van restaurant Cascade staan wagenwijd open. Iedereen kan in en uit lopen. Een unicum voor PVV-bijeenkomsten, die immer omgeven zijn met strenge beveiliging. Officieel mag het dan ook geen partijbijeenkomst heten, haast Kamerlid Hero Brinkman zich te zeggen. Wilders heeft er niets mee te maken.

In zijn strijd voor meer democratie binnen de PVV heeft Brinkman op eigen houtje jonge PVV-aanhangers uitgenodigd voor een workshop 'Hoe zet ik een politieke jongerenorganisatie op'.

Brinkman had mensen moeten afbellen, zoveel aanmeldingen ontving hij toen hij afgelopen week bekend maakte een jongerenafdeling op te willen zetten. ''Ik heb honderd aanmeldingen gehad. Het zaaltje biedt ruimte voor zestig.'' Uiteindelijk zijn slechts twintig jongeren gekomen. Brinkman: ''Het blijven toch jongeren hè? Ze hebben op het laatste moment afgebeld.''

De jongeren debatteren over stellingen als 'politieke jongerenorganisaties zijn alleen maar lastig, je hebt er niks aan'. Politieke jongerenorganisaties van PvdA, D66, GroenLinks en Trots op Nederland zijn uitgenodigd om advies te geven.

Volgens vicevoorzitter Jelle Menges van de Jonge Socialisten (PvdA) moet de invloed van een jongerenafdeling niet worden onderschat. ''Er is ooit zelfs een raadslid opgestapt na kritiek van ons. We worden wel degelijk serieus genomen.''

PVV-jongere Richard merkt fijntjes op dat het bij de PvdA ook wel een beetje schort aan partijdemocratie. ''Toen Wouter Bos opstapte, stond meteen al vast dat Cohen hem zou gaan opvolgen. Vind ik ook niet echt democratisch.'' Bijna lijkt er een partijpolitiek debat te ontstaan, maar dat is door Brinkman strikt verboden.

In de toekomst kan dat wel, stelt Jonge Socialist Menges: ''Als jullie straks zijn opgericht, kunnen we wél dit soort debatten hebben.''

Brinkman, die als een trotse vader toekijkt, is op www.petities.nl een handtekeningenactie begonnen, waarin hij zijn fractie oproept het plan te omarmen.

Thomas van Elst wil klein beginnen. Hij zou graag een kleine denktank zien, die de Tweede Kamerfractie voorziet van informatie. ''Dan kunnen we proefballonnetjes oplaten op andere punten dan integratie. Onderwijs bijvoorbeeld. Als Wilders daar iets over zegt, krijgt hij nauwelijks aandacht. Maar wij kunnen dan laten zien dat de PVV wél een brede partij is.'' (HANNEKE KEULTJES)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden