Twijfels Zuidas aan ambtenaar

AMSTERDAM - De Amsterdamse topambtenaar Jan Stoutenbeek had 'een te innige relatie' met projectontwikkelaar Hans van Tartwijk, hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak op de Zuidas. Dit schrijft Bureau Integriteit in een rapport over de integriteitsrisico's bij de ontwikkeling van de Zuidas.

Het bureau sprak met hoge ambtenaren en andere betrokkenen. Een groot deel klaagde over de nauwe banden van projectleider Stoutenbeek met Van Tartwijk, die met een groep andere projectontwikkelaars wordt verdacht van fraude.
''Enkele geïnterviewden geven zelfs aan dat de manier waarop Van Tartwijk door Stoutenbeek bij hen werd aanbevolen zo indringend was, dat dit als onplezierig werd ervaren,'' aldus Bureau Integriteit. Stoutenbeek ontkent de aantijgingen.

Het rapport waarschuwt dat de gemeente onvoldoende bedacht is op eventuele integriteitsschendingen. Alle aandacht gaat uit naar de financiële haalbaarheid, de rest is ondergeschikt. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van Stoutenbeek zelf, om geruchten de kop in te drukken dat ambtenaren betrokken zijn bij de fraude. Daarvan is geen enkel bewijs gevonden. Verder onderzoek is 'niet opportuun'.

Burgemeester Job Cohen is heel tevreden dat geen spoor is gevonden van corruptie bij ambtenaren en ziet geen enkele reden Stoutenbeeks functioneren te bezien. Wel erkent hij dat er risico's zijn en dat de organisatie mogelijk anders moet worden ingericht.

Zuidas in ontwikkeling. Beeld
Zuidas in ontwikkeling.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden