Twijfels over Veiligheidsindex

De gemeente Amsterdam hanteert een omstreden rekenmethode om de veiligheid in de Amsterdamse stadsdelen vast te stellen. Dat leidt in de zogeheten Veiligheidsindex, die drie keer per jaar verschijnt, tot een vertekend beeld.

De zeven onderdelen van de index Beeld Jorris Verboon
De zeven onderdelen van de indexBeeld Jorris Verboon

In de Veiligheidsindex wordt van bijna tachtig Amsterdamse buurten en buurtcombinaties de objectieve en de subjectieve veiligheid berekend. Dat gebeurt op basis van door de politie aangeleverde cijfers over aangiften en een enquête onder elfduizend Amsterdammers per jaar.

Bij de doorberekening van de resultaten van de buurtcombinaties naar de stadsdelen telt de gemeente de scores op, om het totaal vervolgens te delen door het aantal buurtcombinaties. Dat betekent dat een buurt met tweeduizend inwoners even zwaar meeweegt in het eindcijfer als een buurt met twintigduizend mensen.

De VVD gaat in de gemeenteraad vragen stellen over de kwestie. Fractievoorzitter Robert Flos: 'Het in kaart brengen van de ontwikkelingen op buurtniveau ziet er prima uit, maar de berekeningen voor de stadsdelen lijken niet juist. Het kan niet dat het dorp Driemond met 1487 inwoners even zwaar weegt als Bijlmer-Oost met twintig maal zo veel bewoners.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden