Twijfels over rapport over Turks bombardement

Het Turkse bombardement waarbij eind 2011 tientallen burgers aan de Turks-Iraakse grens omkwamen, was geen opzet. De oorzaak ligt in de slechte communicatie tussen militaire en civiele autoriteiten, aldus een rapport van een commissie in het Turkse parlement over het Uludere-bombardement. Het rapport wijst ook geen schuldige aan.

Drie van de vier partijen die zitting hebben in de commissie, accepteren de uitkomsten niet en komen binnenkort met een eigen rapport. De commissie bestaat uit acht leden: vijf van de regeringspartij AKP, en eentje van oppositiepartijen CHP, BDP en MHP.

Werkgelegenheid
Bij het bombardement kwamen 34 burgers om het leven die op de grens van Turkije en Irak benzine en voedsel smokkelden. Er is, mede door het conflict tussen de Koerdische gewapende groep de PKK en de Turkse staat, weinig andere werkgelegenheid in de regio.

Regeringspartij AKP heeft altijd gezegd dat het incident een ongeluk was en dat de smokkelaars waren aangezien voor PKK-strijders. Het rapport stelt dat het ongeluk gezien moet worden als gevolg van de 'grote terroristische dreiging' vanuit de Noord-Irak, waar de PKK basiskampen heeft.

Diverse commissieleden twijfelen ernstig aan de uitkomsten van het onderzoek. Ze kregen vele verantwoordelijken niet te spreken en hadden ook geen mandaat mensen tot praten te dwingen. Belangrijke militaire documenten kregen het stempel 'geheim' voordat de commissie ze kon inzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden