Twijfel vakbond over missie valt slecht

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vindt dat de AFMP de handdoek in de ring gooit en betreurt dat. Foto ANP Beeld
Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vindt dat de AFMP de handdoek in de ring gooit en betreurt dat. Foto ANP

DEN HAAG - De militaire vakbond AFMP/FNV plaatst vraagtekens bij de Nederlandse missie in Afghanistan. Voorzitter Wim van den Burg liet maandag weten dat hij zeer betwijfelt of Nederlandse militairen nog wel moeten meehelpen om het bewind onder leiding van president Hamid Karzai te ondersteunen. Hij wijst onder meer op de verkiezingsfraude.

Zijn uitspraken vallen slecht bij Defensie maar ook bij de vakbond ACOM/CNV. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vindt dat de AFMP de handdoek in de ring gooit en betreurt dat. Staatssecretaris Jack de Vries twitterde dat de vakbond zijn eigen mensen afvalt in Afghanistan.

ACOM-voorzitter Jan Kleian is ook verbaasd over zijn collega. Hij vindt dat de bonden zich niet met politiek moeten bemoeien. Kleian weet van een nabestaande die des duivels is over de suggestie ''want die vindt dat je eigenlijk zegt dat hun zoon voor Jan Lul is overleden.'' Ook zou het volgens Kleian vreemd zijn om militairen alleen naar democratische landen uit te zenden.

Wim van den Burg benadrukt wel volledig achter de Nederlandse militairen te staan die actief zijn in Afghanistan. ''Maar als de geluiden opkomen vanuit de Amerikanen om Nederland daar langer te houden, dan moet eerst maar eens de discussie over het Afghaanse bewind gevoerd worden en met welk doel je daar als militairen actief bent.''

Van Middelkoop vindt de opmerkingen een serieuze vakvereniging onwaardig. ''Kabinet en Tweede Kamer hebben destijds een weloverwogen en verantwoorde beslissing genomen. De daaruit voortvloeiende belofte tegenover de NAVO en de Afghanen komen wij na. Tegenslagen waren verwacht en zijn geen reden nu wankelmoedig te worden.''

Maar de AFMP is niet onder de indruk van de kritiek, zo blijkt uit een artikel op de site. De bond vindt dat ze de maatschappelijke plicht heeft om bij te dragen aan de discussie over nut en noodzaak van een missie, juist omdat de levens van militairen op het spel staan.

De bond weerspreekt dat ze de handdoek in de ring gooit en stelt dat de minister de nuance niet heeft begrepen. De Vries heeft last van dyslectie of heeft De Telegraaf slecht gelezen, staat op de site. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden