Twijfel over verhoor Peter la Serpe

AMSTERDAM - Rechercheurs of officieren van justitie hebben kroongetuige Peter la Serpe in het liquidatieproces informatie 'gevoerd' in verhoren. Zo hebben ze zijn verklaringen 'gestuurd'.

Dat betoogde advocaat Nico Meijering van beweerd 'moordmakelaar' Ali A. donderdag. Hij onderbouwde zijn verhaal met een stuk dat justitie 'kennelijk abusievelijk' aan het strafdossier heeft toegevoegd.

Het gaat om een proces-verbaal van een verhoor op 24 mei 2007 dat 72 pagina's bevat, terwijl de eerder verstrekte versie maar 43 pagina's telde. Het uitvoerige verslag toont hoe rechercheurs de getuige informeerden, en dat het verstrekken van die informatie uiteindelijk is weggepoetst uit het latere stuk.

De getuige vraagt in het verhoor over de moord op Kees Houtman of de ontbrekende kogelhulzen al zijn gevonden. ''Nee, helemaal niks,'' zegt een rechercheur. Verderop in het verhoor blijkt dat ook is gezegd dat een bij de moordplek geparkeerde auto anders stond dan de getuige eerder had verteld. Desgevraagd kreeg de getuige het antwoord dat 'niet is gebleken' dat Houtman ook zelf heeft geschoten.

Het is voor justitie een doodzonde getuigen met informatie uit het dossier te 'sturen'. Zij moeten juist vertellen wat ze zelf weten, zodat hun verhaal kan worden gecontroleerd. Het Openbaar Ministerie heeft altijd stellig ontkend dat zulks is gebeurd.

Drie leidinggevenden hebben in verhoren verklaard dat de 'ervaren' rechercheurs uitdrukkelijk géén informatie aan hem hebben verstrekt.
Meijering ziet nu 'overvloedige aanwijzingen' dat de getuige is geholpen. Hij heeft meer aanwijzingen uit het dossier opgediept. Een rechercheur zei de kroongetuige dat hij had gehoord dat 'alle verhoren' bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de recherche 'vrij gestuurd waren'. De CIE is de geheime dienst van de recherche, die La Serpe vijftien keer in het geheim heeft verhoord voor hij een deal sloot. Waar La Serpe eerst had gezegd dat hij bij de liquidatie van Houtman met zijn kalasjnikov vooral 'lucht' had geraakt, wist hij later bij de onderzoeksrechter te vertellen dat hij ook 'zes à zeven keer' in een auto heeft geschoten - precies zoals het onderzoek had uitgewezen.

Meijering eist nader onderzoek naar de kwestie. Hij wil de kroongetuige erover ondervragen, plus de verhorende rechercheurs. Hij eist ook de letterlijk uitgewerkte verslagen en geluidsopnamen van de zes andere ondervragingen van La Serpe door de 'tactische' recherche. De onderzoeksrechter zou alle vijftien 'kluisverklaringen' moeten controleren. Officier van justitie Betty Wind moet van Meijering opheldering geven over een gesprek met de getuige.

Justitie zal op 12 oktober reageren. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden