Nieuws

Twijfel over geschiktheid voorgedragen interim-bestuurder Haga Lyceum

De Tweede Kamer heeft twijfels over interim-bestuurder Marcel Heuver die door het Cornelius Haga Lyceum is aangesteld. Zo vraagt de Kamer zich af of hij wel geschikt is als onderwijsbestuurder en bestaat de vrees dat hij als stroman zal fungeren van het bestuur dat juist moet opstappen.

Hanneke Keultjes en Bas Soetenhorst
Arie Slob. Beeld ANP
Arie Slob.Beeld ANP

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs besloot dinsdag de financiering van het Haga per 1 december stop te zetten, tenzij het schoolbestuur vóór donderdagmiddag 12 uur de taken overdraagt aan de voorgedragen nieuwe bestuurder. Als het Haga dat inderdaad doet, is het nauwelijks te controleren of Heuver geen contacten houdt met de huidige directeur-bestuurder Soner Atasoy, stelde SP-Kamerlid Peter Kwint.

“De Inspectie kan onmogelijk in de telefoon kijken om te zien wat er heen en weer wordt geappt. Dat kun je niet controleren.” De vrees neemt toe omdat Heuver volgens Kwint ‘al lange tijd’ betrokken is bij de school, nauwe banden heeft met het bestuur en door het Haga zelf naar voren geschoven is. Slob bevestigde dat Heuver ‘wat werkzaamheden’ voor de school heeft gedaan, maar dat dat maar voor een periode van drie maanden was.

Volgens VVD-Kamerlid Rudmer Heerema ‘voelt dat niet goed’. “De garantie dat het oude bestuur straks niet meer in beeld is, is lastig te geven.”

D66-Kamerlid Paul van Meenen vraagt zich af waarom de minister vertrouwen heeft in de voorgedragen interim-bestuurder. Slob stelt dat hij dat onafhankelijk heeft laten toetsen en dat het voor Heuver spreekt dat hij zelf heeft gevraagd om ondersteuning bij zijn nieuwe baan. “Het uiteindelijke oordeel was aan mij. Ik durf het aan om die volgende stap te zetten.”

Hangslot

Volgens SP’er Kwint is dat onterecht. “Laat u niet voor de gek houden, minister, dit komt echt niet goed. Er moet zo snel mogelijk een hangslot om dat schoolhek.”

Ook regeringspartij VVD stelt dat bestuurder Atasoy heeft bewezen ‘de minister en de Kamer niet serieus te nemen’. Hoewel Slob brede steun uit de Kamer geniet voor zijn aanpak van het Haga, was het niet nodig geweest om het bestuur tweeënhalve dag extra respijt te geven. VVD-Kamerlid Heerema: “Er is een harde deadline gesteld. Als je een harde deadline hebt en zelf daar verzachting in stelt, schep je zelf onduidelijkheid.”

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop stelde dat het voor hem ook ‘niet had gehoeven’. “Het is ook een keer mooi geweest, dan is het over en sluiten.” Hij noemde de ‘tussenstap’ wel ‘procedureel verstandig’. Het Haga heeft bezwaar gemaakt bij de Raad van State tegen het stoppen van de bekostiging en er loopt ook nog een rechtszaak naar het oordeel van de Onderwijsinspectie dat de basis vormde voor Slobs besluit.

Volgens Slob komt het aangeboden uitstel voort uit ‘zorgvuldigheid’ en is zijn hele besluit juridisch gewogen; ook door de landsadvocaat. Het Haga informeerde hem een paar uur voor het verstrijken van de deadline over procedurele problemen. Om Heuver aan te kunnen stellen, moeten de statuten worden gewijzigd – dat zou volgens het Haga enkele weken kosten.

Slob noemde dat ‘niet echt geloofwaardig’. Een wijziging kan volgens hem ‘binnen een paar uur geregeld zijn’. “Ik heb extra tijd gegeven voor het geval het echt een misverstand is dat de statutenwijziging langs de medezeggenschap moet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden