Twijfel in provincie over bouwplannen Amsterdam

VVD, CDA, PvdA en SP in Noord-­Holland twijfelen over de Amsterdamse plannen om tot 70.000 woningen te bouwen in de haven. Dat bleek dinsdagavond bij het eerste lijsttrekkersdebat voor de provinciale statenverkiezingen.

Beeld ANP

CDA en VVD willen geen grootschalige woningbouw als die ten koste gaat van de economie in de haven. Ook PvdA en SP plaatsen kanttekeningen bij de bouw van zoveel woningen in de wijk Haven-Stad. Daar heeft Amsterdam nieuwbouw gepland. De aantallen lopen uiteen van 40.000 tot 70.000 woningen.

Cees Loggen, lijsttrekker van de VVD, nu de grootste partij in het provinciebestuur, wil meer waardering voor de haven. Volgens hem is in een toekomst zonder overslag van fossiele brandstoffen de haven niet zomaar te combineren met tienduizenden woningen. Een energiecentrale op bio­massa of waterstof is daarin niet anders dan een kolencentrale of een benzineopslag. "Dat de haven in de toekomst minder ruimte nodig heeft is een fabeltje."

'Verdichting'
Zeker als de haven voorbij de A10 wordt teruggedrongen wil Loggen het debat openen over de Houtrakpolder. Dit groene gebied net voorbij de gemeentegrens is gereserveerd voor het geval de haven ruimte tekortkomt. Loggen is er geen voorstander van dat bedrijven plaats moeten maken. "Bedrijven die weg moeten, gaan niet naar Velsen. Die gaan Nederland uit."

SP-lijsttrekker Eric Smaling stelde voor om West-Friesland een deel van de woningbouwopgave te laten overnemen. PvdA-lijsttrekker Adnan Tekin gelooft wel in 'verdichting' door nieuwbouw in en om Amsterdam. Dat het ten koste gaat van ruimte voor bedrijven noemt hij 'een duivels dilemma'. Hij vindt 70.000 woningen 'onrealistisch.' "Dat is wel heel veel."

Het debat dinsdagavond in De Balie werd georganiseerd door het havenbedrijf, om thema's die raken aan de haven een rol te geven in de verkiezingscampagne. Zo ging het over een eventuele snelweg tussen de A8 en de A9, maar ook over de mogelijkheid van nieuwe windmolens in de haven, plannen die acht jaar geleden zijn tegengehouden door de provincie.

Ban op windmolens
GroenLinks-lijsttrekker Zita Pels neemt dat vooral PvdA en D66 kwalijk. Die partijen zijn verklaarde voorstanders van meer duurzame energie, maar steunden de voorbije jaren vanuit het provinciebestuur de keuze om alleen onder strikte voorwaarden nieuwe windmolens toe te staan.

Pels: "Ik begrijp dat de VVD trots is op zijn rol als architect van de ban op windmolens, maar ik begrijp niet dat D66 en PvdA dit beleid hebben gesteund." D66 vindt dat nieuwe windmolens voortaan wel een plek moeten krijgen in de haven. De VVD blijft mordicus tegen windmolens op land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden