Tweeverdieners kunnen meer lenen voor huis

Tweeverdieners kunnen vanaf 1 januari 2016 meer geld lenen om een huis te kopen. Deze hypotheeknorm wordt gewijzigd, schrijven de ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vandaag aan de Tweede Kamer.

De normen voor het afsluiten van een hypotheek blijven verder nagenoeg gelijk, schrijft Dijsselbloem samen met Blok.Beeld anp

Tweeverdieners gaan er wat netto inkomen betreft relatief op vooruit ten opzichte van eenverdieners. Dit heeft te maken met het gefaseerd afbouwen van de zogeheten heffingskorting voor de minstverdienende partner. De normen voor het afsluiten van een hypotheek blijven verder nagenoeg gelijk.

Volgens de becijferingen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hebben Nederlandse huishoudens in 2016 gemiddeld genomen nagenoeg evenveel ruimte om te besteden aan hun hypotheek als dit jaar. In zijn advies aan het kabinet stelde het Nibud voor om bij het bepalen van de hypotheeklasten en leenmogelijkheden in geval van tweeverdieners voortaan het laagste salaris voor de helft mee te nemen. Nu mogen banken het tweede inkomen nog slechts voor een derde meetellen.

Voor diverse lagere inkomensgroepen adviseerde het Nibud daarnaast om de maximale hypotheek iets te verlagen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat tweeverdieners straks meer hypotheek kunnen krijgen. 'Tweeverdieners stonden op een achterstand', zegt de belangenorganisatie voor huizenbezitters. 'Twee mensen die samen 60.000 euro verdienen kunnen nu minder lenen dan een eenverdiener die in zijn eentje 60.000 euro verdient.'

Banken mogen wel afwijken van de hypotheeknormen en maatwerk leveren. VEH is hier een groot voorstander van en roept hypotheekverstrekkers op hier meer gebruik van te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden