Update

Tweets op teletext

null Beeld

AMSTERDAM - Het hipste digitale communicatiemiddel is sinds deze week te zien op het oubolligste. RTL en BNN laten Twitterberichten zien via Teletekst.

Afgelopen woensdag pionierde RTL met twitterberichten op teletekstpagina's 141 tot 144 tijdens het twitter-verkiezingsdebat dat de zender toen hield.

Daarmee haalden de commercielen BNN in, dat de afgelopen drie weken in alle stilte dacht te werken aan de tweetprimeur.

Aanvankelijk wilde de jongerenzender bij zijn eigen verkiezingsdebat, komende zondag, beginnen met de Teleteksttweets, maar dat is nu naar voren gehaald. Vrijdagavond kan voor het eerst tijdens Ranking the Stars over het programma worden getwittert via Teletekstpagina 355.

''We wilden tweets in beeld brengen zonder de vijftien miljoen mensen die niet twitteren daarmee te irriteren,'' zegt Berend Jan Verheijen, hoofd Nieuwe Media van BNN. ''Het moest dus iets zijn dat je aan en uit kunt zetten.''

Bij pagina 355 komt onderin beeld een fors tekstblok te staan waarin ruimte is voor één tweet. ''Elke zeven, acht seconden wordt de pagina ververst, waarmee je zo'n 240 tweets per programma haalt.'' Gebruikers moeten wel een steekwoord met 'hashtag' vermelden (als #rankingthestars).

Vooralsnog zal BNN berichten handmatig filteren. ''Bij Teletekst was men aanvankelijk nogal bang voor allerlei foute reacties. Dat is nou eenmaal communicatie 2.0. Maar we willen wel voorkomen dat er spam wordt verstuurd of reacties die niks met het programma hebben te maken.'' Retweets (herhaalde twitterberichten) en verwijzingen naar internetpagina's worden autamitisch weggefilterd.

Bij RTL4 gaat de teleteksttwitter om een proef rond de verkiezingen. ''Het is eigenlijk alleen leuk als er wat te doen is,'' zegt een Jasper Thijs van RTL. ''We bekijken nog hoe we dit bij andere programma's kunnen gebruiken.'' Vooralsnog laat RTL4 de verkiezingspagina's 141 en 143 doorlopen. Op pagina's 142 en 144 worden de berichten een tijdje bewaard. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden