Tweespalt bij kinderen Ruinerwold: jongste vijf blijven vader steunen

De negen kinderen van Gerrit Jan van D. zijn met een korte verklaring gekomen. Ze doen dat in twee groepen. De oudste vier, inclusief de ontsnapte Jan (25) die aanklopte bij een café in Ruinerwold, steunen het proces tegen hun vader. De jongste vijf kinderen, die allemaal opgroeiden op de boerderij in Ruinerwold, doen dat juist niet. ‘Het is voor ons hele gezin heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan.’

Beeld ANP

Vandaag bleek dat de 67-jarige vader verdacht wordt van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend. De kinderen reageren hierop met een verklaring. 

De vier oudste kinderen zeggen achter de tenlastelegging van het OM staan en vertrouwen te hebben in een goed rechtsverloop. Verder willen de kinderen geen inhoudelijke mededelingen doen. 

Statement oudste vier kinderen Van D.

‘Liever hadden we nooit verteld over deze periode, maar de situatie dwingt ons nu in een positie dat we wel móeten reageren. Het alternatief is namelijk dat we verhalen moeten lezen en op televisie moeten zien die niet kloppen, zoals nu al gebeurt. Er wordt veel over ons gezegd en geschreven en in sommige beschrijvingen herkennen we onszelf volledig, maar in andere totaal niet. We willen daar duidelijkheid over geven zodat we ons leven als gezamenlijke kinderen uit dit gezin uiteindelijk weer kunnen oppakken. Maar dan op ons tempo en op momenten dat wij daar aan toe zijn’.

De vijf jongste kinderen zeggen zich juist niet te herkennen in de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van hun vader. Ze zeggen andere ervaringen te hebben dan de drie oudste broers en zus. Ook delen ze niet gevoel dat ze hun leven weer moeten oppakken. ‘Ons levensdoel is niet veranderd, alleen onze omgeving.’

Statement vijf jongste kinderen Van D. 

‘Wij kunnen ons niet vinden in de tenlastelegging van onze vader. Dat komt omdat wij een andere ervaring hebben dan onze oudste drie broers en zus. Onze levens hoeven we niet op te pakken, want ons levensdoel is niet veranderd, alleen onze omgeving.’

‘Het is voor ons hele gezin heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan tussen ons en onze oudste broers en zus. Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in. Wij definiëren geluk niet als het ‘afgescheiden leven van de maatschappij’, dat was ook nooit de bedoeling maar dat is nou eenmaal zo gelopen. Het idee om aan een documentaire mee te werken bevalt ons wel, maar wij willen dit eerst met onze vader overleggen.’

Voor dit statement namen de kinderen contact op met documentairemaker Jessica Villerius.  Zij volgt de kinderen voor een documentaire. ‘Dit is een verhaal dat natuurlijk ieders voorstelling te boven gaat. Uitleg over hun ervaringen laat zich niet vangen in een snelle reactie, een quote in het nieuws en zelfs niet in een uitgebreid interview in een krant,’ zegt de documentairemaakster in een verklaring.

Volgens Villerius is het verhaal nog veel complexer dan iedereen wellicht dacht. “Ik denk dat het goed is dat de kinderen er in deze kwetsbare situatie, waarin er veel druk op hen wordt gelegd, voor hebben gekozen om hun verhaal eenmalig, gedetailleerd en vooral, op hún tempo te doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden