Update

Tweehonderd aanhoudingen in Schilderswijk

Het is donderdag weer onrustig geweest in de Haagse Schilderswijk. In totaal zijn ruim tweehonderd mensen aangehouden omdat ze het samenscholingsverbod overtraden. Dat meldt de politie. De avond was volgens de politie "druk maar beheersbaar".

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De meeste aanhoudingen werden verricht op het Hobbemaplein. Een groep personen gooide met vuurwerk en stenen naar de politie. Zij zijn in groepjes en onder politiebegeleiding afgevoerd richting het politiebureau. Onder de arrestanten zijn ook omstanders die op het plein waren en toekeken. Ze zijn met lijnbussen en politiebusjes afgevoerd. Dat ging vlot en zonder problemen.

In de loop van de nacht waren her en der nog kleine ongeregeldheden. Hierbij werd nog een aantal personen aangehouden. Vanuit groepjes gooiden individuen stenen, waarna die groepjes werden aangehouden vanwege openlijke geweldpleging. Rond 2.30 uur was het weer rustig in de wijk.

Het aantal arrestaties is wel hoog in vergelijking met de 61 arrestaties die hiervoor verricht zijn. Toch was de sfeer minder grimmig dan vorige nacht.

'Goed gewerkt'
Burgemeester Jozias van Aartsen is tevreden over de maatregelen die zijn genomen. 'Het heeft goed gewerkt', vindt hij. 'Dit komt vooral doordat de jongeren en buurtvaders de wijk zijn ingegaan. Ik ben zeer trots op de Schilderswijkers die hun wijk hebben teruggeëist', zei de burgemeester tegen de NOS. Volgens van Aartsen heeft het optreden van de politie in samenwerking met de buurtbewoners ervoor gezorgd dat het rustig bleef.

Ook politiechef Paul van Mussche is tevreden over de samenwerking met de bewoners. 'De bewoners ontvangen vandaag een brief waarin ze op de hoogte worden gesteld van de situatie in de wijk en waarin ze worden bedankt voor de samenwerking', stelt hij.

Voortzetten
De komende dagen wil Van Aartsen deze aanpak voortzetten. 'Ik hoop dat we dit door kunnen zetten en dat we het rustige beeld in de wijk kunnen herstellen.'

Volgens hem hebben de rellen 'nul komma nul' meer te maken met de dood van Mitch Henriquez.

Stille tocht

De familie van Mitch Henriquez wil zaterdag een stille tocht houden in Den Haag. Dat hebben zijn nabestaanden in een bericht via Facebook bekendgemaakt.
'Middels deze weg laten wij weten een stille tocht te organiseren voor Mitch Henriquez. De stille tocht vindt aankomende zaterdag plaats vanaf 17:30 uur. Wij zullen vanaf station Den Haag Moerwijk vertrekken naar de plek waar mijn neef dit onrecht is aangedaan met fatale afloop'

De familie benadrukt dat de tocht in alle rust moet verlopen. De afgelopen dagen braken er rellen uit in de Schilderswijk na de dood van Henriquez. 'Iedereen is hartstikke welkom, mits dit met een goede intentie is. Dit is een stille tocht die met respect en kalmte gehouden wordt. Wij willen hier geen relschoppers, rustverstoorders of mensen met slechte intenties bij hebben. Geef iedereen de ruimte om op een respectvolle manier te rouwen alsjeblieft.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden