Tweederde van V&D personeel is snel weer aan het werk

Bijna een jaar na het faillissement van V&D en La Place zijn tenminste zevenduizend van de ruim tienduizend ontslagen medewerkers weer aan het werk. Dat blijkt uit een grote analyse van het UWV.

Het La Place-restaurant aan het Rokin in Amsterdam. Beeld anp
Het La Place-restaurant aan het Rokin in Amsterdam.Beeld anp

Vooral jongeren hebben snel weer emplooi gevonden: van alle medewerkers onder de 25 jaar - 61 procent van het totaal - waren vier op de vijf vrijwel direct weer onder de pannen. Bij oudere werknemers is de situatie omgekeerd. Slechts een op de vijf wist een job te vinden.

Ruim de helft van het aantal V&D'ers (52 procent) vond weer werk in de detailhandel, tien procent deed dat in de horeca, zakelijke dienstverlening (9 procent), gezondheidszorg (7 procent) of uitzendsector (6 procent).

Bij La Place is het beeld vergelijkbaar: de meeste ex-medewerkers vond een nieuwe baan in de horeca (52 procent) of in een winkel (19 procent).

Vroom & Dreesmann en La Place gingen op 31 december vorig jaar failliet nadat eigenaar Sun Capital een week daarvoor uitstel van betaling had gevraagd.

Na het bankroet
Druppel vormde het warme najaar waardoor de wintercollecties in de schappen bleven hangen en de omzet tientallen miljoenen lager uitkwam.

De echte oorzaak ligt echter in het mismanagement dat diverse durfinvesteerders decennia lang pleegden. Zij trokken het uit 1887 stammende warenhuis volledig leeg.

De analyse van het UWV geldt voor het eerste half jaar na het bankroet, de cijfers lopen tot begin augustus. Die eerste zes maanden zijn de meest cruciale periode voor het opnieuw vinden van werk.

Geen rampjaar
De uitkerings- en werkbemiddelings instantie spreekt van een goede score die past in het beeld van de detailhandel. Weliswaar regende het begin dit jaar faillissementen in de winkelstraat - naast V&D gingen onder meer MS Mode, de schoenenzaken van MacIntosh, Paradigit en Foto Klein op de fles - de prima draaiende economie en de aantrekkende arbeidsmarkt maakten veel goed.

Uiteindelijk steeg het aantal WW-aanvragen in de detailhandel met 1 procent slechts licht ten opzichte van vorig jaar.

Hoewel veel minder dan het gemiddelde - het aantal WW-aanvragen daalde in totaal met 15 procent, met de bouw (-30 procent) als uitschieter - bleef het voorspelde rampjaar uit. "Had het bankroet twee jaar eerder plaatsgevonden dan was de situatie heel anders geweest," zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktadvies van het UWV.

null Beeld anp
Beeld anp

Ouderen
Vakbonden CNV en FNV reageren voorzichtig positief. Wel wijzen ze op het lage aantal ouderen dat werk heeft gevonden en op het hoge aantal oproepcontracten. "Bijna niemand krijgt nog een vaste baan in de detailhandel," meent FNV-bestuurder Niels Suijker. "Bij veel werkgevers is het standaard beleid om mensen na drie tijdelijke contracten de laan uit te sturen. Onder de 23 maanden hoeft geen transitievergoeding betaald te worden."

Suijker stelt verder dat de cijfers wat worden vertekend door de 1100 La Place-medewerkers die in dienst konden blijven bij nieuwe eigenara Jumbo.

Voorbeeld
Collega Martijn den Heijer stelt dat ouderen het dubbel zo moeilijk hebben. "Als vijftigplusser kom je al moeilijk aan het werk en al helemaal in de detailhandel, die onder druk staat van online shoppen."

Het UWV is dat met de bonden eens. "Dat zoveel V&D'ers buiten de detailhandel terecht zijn gekomen, komt doordat ouderen noodgedwongen verder kijken. Zij vrezen de concurrentie met jongeren niet aan te kunnen," zegt Witjes van het UWV.

Oud-OR-voorzitter Martin Oudejans is zo'n voorbeeld. Toevallig maandag vond hij gisteren een baan als docent Nederlands in Zaandam. "Ik kwam er al snel achter dat ik verder moest kijken dan de detailhandel," vertelt de bijna 61-jarige Oudejans. "Deze job vloeit voort uit mijn vrijwilligerswerk van afgelopen jaar. Nu mag ik in januari aan de slag." De OR-voorman solliciteerde regelmatig maar kwam er al snel achter dat hij verder moest kijken dan zijn oude job. "Ik merkte dat mijn kansen daar gewoon minder zijn."

Mede door mensen als Oudejans verwacht het UWV dat het aantal ouderen dat werk vindt kan oplopen tot zo'n veertig procent.

De uitkeringinstantie kon de analyse doen doordat vrijwel alle werknemers van V&D en La Place een faillissementsuitkering hebben aangevraagd. "Daardoor is de hele groep bij ons bekend. Zij zitten in onze Polisadministratie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden