Tweedejaars studenten mogen blijven: geen bindend studieadvies meer

Hogescholen en universiteiten mogen studenten niet meer in het tweede studiejaar van school sturen. Scholen mogen zo'n negatief bindend studieadvies alleen in het eerste studiejaar geven, maar deden dat óók in het tweede jaar.

Minister Jet Bussemaker na afloop van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof Beeld ANP
Minister Jet Bussemaker na afloop van de wekelijkse ministerraad op het BinnenhofBeeld ANP

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs steekt daar nu een stokje voor. "Ik wil er duidelijk over zijn dat studenten onder geen beding de dupe mogen worden van regelingen binnen de instelling die niet conform de wet zijn vormgegeven", schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Ten onrechte
Volgens Bussemaker hebben de hbo's en universiteiten de regels te ruim geïnterpreteerd. Zij gaven studenten vaak een voorwaardelijk advies. Als zij bijvoorbeeld in het tweede jaar er nog niet in slaagden hun propedeuse af te ronden, konden ze alsnog hun biezen pakken. Het studieadvies is bedoeld om snel duidelijkheid te maken dat studenten niet geschikt zijn voor de gekozen opleiding.

Studentenorganisatie ISO luidde eind mei de noodklok, omdat uit een inventarisatie bleek dat op zeven van de elf grote hogescholen en universiteiten - waaronder de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam - studenten ten onrechte worden weggestuurd.

Misstand aanpakken
Het ISO werd gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer; vooral PvdA, CDA en D66 maakten zich sterk om de misstand aan te pakken.

Onder druk van de Kamer besluit Bussemaker de scholen nu vermanend toe te spreken. Iedere hbo en universiteit wordt apart door de minister geïnformeerd over hoe de regels wél moeten worden toegepast. Dat betekent dat studenten wegsturen in het tweede studiejaar niet meer mag, tenzij het gaat om student die later is ingestroomd of als het oordeel wordt uitgesteld vanwege persoonlijke omstandigheden van de student.

Rechtszaak
Het ISO roept studenten die tegen de regels in zijn weggestuurd van hun opleiding op om zich te melden bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). "Wij overwegen een collectieve rechtszaak aan te spannen", zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige. "Er moet toch een soort financiële constructie komen om het jaar studievertraging dat de studenten onterecht hebben opgelopen te compenseren." Inmiddels hebben al 40 studenten zich bij LSR gemeld.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis is benieuwd hoe groot de groep gedupeerden uiteindelijk zal zijn. "Maar ik ben blij dat de minister de juiste toepassing van de regels bij de scholen duidelijk gaat maken. Nu is het klaar. Er komt een einde aan deze misstand."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden