Tweede Wereldoorlog: Britten wilden Vichybewind bewapenen

Commandanten van de Britse strijdkrachten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog ingestemd met een geheim plan om wapens te leveren aan het Vichyregime, dat heulde met de nazi's. De Britse premier Winston Churchill en de Franse verzetsleider Charles de Gaulle werden zorgvuldig buiten het plan gehouden, dat overigens nooit in praktijk is gebracht.

Maarschalk Philippe Pétain, hoofd van het Franse Vichybewond, tijdens het proces tegen hem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Beeld AFP
Maarschalk Philippe Pétain, hoofd van het Franse Vichybewond, tijdens het proces tegen hem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Parijs.Beeld AFP

Dat blijkt volgens de BBC uit documenten die de historicus Eric Grove, hoogleraar aan de universiteit van het Noord-Engelse Salford, heeft ontdekt. De commandanten hechtten hun goedkeuring aan het plan, hoewel de Britten tegelijkertijd op Madagascar de troepen van het Vichyregime bestreden. Na de bezetting van Frankrijk door de Duitsers in 1940 bleven het zuiden en zuidwesten van Frankrijk in naam onafhankelijk onder leiding van maarschalk Philippe Pétain.

Het plan behelsde dat geallieerden zouden landen in het bezette Bordeaux en la Rochelle aan de Franse westkust en dan door een corridor zouden oprukken door Vichy-Frankrijk. De militairen van het Vichyregime zouden hen beschermen. Het plan was in november 1942 definitief van de baan, toen de Duitsers het zuiden en zuidwesten van Frankrijk bezetten, waarmee een einde aan het in naam onafhankelijke Vichyregime kwam. De nazi's waren verontwaardigd over het gebrek aan steun uit Vichy tegen de geallieerde invasie in Frans Noord-Afrika.

Grove zegt dat hij zijn ogen nauwelijks kon geloven, toen hij over het plan las. 'Wij hadden het Vichyregime in 1941 in Syrië bestreden en streden in mei 1942 op Madagascar tegen militairen van dat bewind en hier praatten wij over het bewapenen van hun collega's in Frankrijk zelf', aldus Grove.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden