Tweede sterfgeval in Amsterdamse kliniek

In het Sociaal Psychiatrisch Dienstcentrum, dat deze week is gesloten, pleegde een vrouw vorige week zelfmoord. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
In het Sociaal Psychiatrisch Dienstcentrum, dat deze week is gesloten, pleegde een vrouw vorige week zelfmoord. Foto ANP/Robin Utrecht

AMSTERDAM - In het maandag gesloten Sociaal Psychiatrisch Dienstcentrum (SPDC) Oost in Amsterdam, is vorige week nog een patiënt overleden. Het gaat om een vrouw, die zelfmoord pleegde. Dit heeft Jeroen Muller, bestuursvoorzitter van de overkoepelende instelling voor geestelijke gezondheidszorg Arkin maandag in NOVA verteld.

Arkin besloot eerder maandag de kliniek tijdelijk te sluiten. Dit besluit volgt op de dood begin deze maand van een 47-jarige schizofrene patiënt. De man stikte in een stuk brood toen hij in een isoleercel zat. Uit de voorlopige resultaten van een onlangs uitgevoerd onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek al dat de patiëntenzorg in het SPDC Oost onder de maat is. Het personeel is overbelast en de ruimten zijn verwaarloosd.

Het bestuur heeft afgelopen weekeinde de situatie in de kliniek onder de loep genomen. ''Uit deze risico-inventarisatie is gebleken dat de omstandigheden ernstig te wensen overlaten en niet aan de kwaliteitseisen van Arkin voldoen. De raad van bestuur sluit de kliniek nu om verdere risico's te voorkomen en om volledig orde op zaken te kunnen stellen.'' Er vindt een extern onderzoek plaats naar de gang van zaken in de kliniek.

Arkin gaat zeventien patiënten van de gesloten afdeling van het SPDC maandag nog overplaatsen. De vijftien cliënten van de open afdeling krijgen binnenkort elders onderdak.

De patiënten gaan naar andere klinieken van Arkin zelf of van collega-instellingen in en buiten Amsterdam. Het verpleegkundig personeel en de medische staf gaan mee zodat de bezetting daar gewaarborgd blijft. De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten de overplaatsing te volgen.

Vrijdag maakte Muller al bekend vijf medewerkers te hebben ontslagen of op non-actief te hebben gezet. Onder hen zijn de directeur zorg en een lid van de raad van bestuur. De kliniek meldde het sterfgeval pas na tien dagen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook Muller zelf werd pas vorige week ingelicht. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden