Update

Tweede poging levensbeëindiging gestrande bultrug

De levensbeëindiging van bultrug Johannes is vrijdag mislukt. Zaterdag krijgt de walvis opnieuw een spuitje om hem uit zijn lijden te verlossen, bevestigde een woordvoerster van Economische Zaken. Het ministerie heeft daarvoor toestemming gegeven. Wie de tweede poging gaat doen, is nog niet bekend.

Foto ter beschikking gesteld door Ecomare. Beeld ANP Communique
Foto ter beschikking gesteld door Ecomare.Beeld ANP Communique

Het Dolfinarium doet het in ieder geval niet. Dat liet een woordvoerder zaterdagmiddag weten. 'We zijn benaderd, maar we vinden het te gevaarlijk'.

Dierenartsen van het Dolfinarium voerden de eerste poging wel uit,door een grote dosis slaapmiddel in de borstspier van het dier te injecteren. 'Het slaapmiddel moet in de bloedbaan komen om het bij de hersenen te krijgen. Het meest praktische is om dat via de staart te doen, maar die lag vrijdag onder water.'

De dierenartsen kozen daarom voor voor de borstspier. 'Nu dat niet is gelukt, is de enige manier nog in de staart te spuiten. En dat gaan wij niet doen, dat is levensgevaarlijk. Een klap van die staart kan dodelijk zijn.' Wie de tweede poging wel gaat uitvoeren, wist hij niet.

Marianne Thieme
Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is zaterdagmiddag onderweg naar bultrug Johannes. Ze twitterde dat ze op weg is om de redders een hart onder de riem te steken. 'Dierenbeschermers willen laatste reddingspoging, autoriteiten nieuwe spuit', aldus Thieme.

Haar woordvoerster liet weten dat Thieme niet onderweg is om actie te voeren. 'Ze wil gewoon poolshoogte nemen. Er wordt van alles geroepen, maar ze wil zelf kijken en zich laten informeren.'

Sterven
Dierenartsen injecteerden vrijdag een grote dosis slaapmiddel in de borstspier van de bultrug, die woensdag strandde op zandbank de Razende Bol bij Texel. Het was de bedoeling dat het dier in slaap zou vallen, zou stoppen met ademen en zou sterven. Zaterdag werd duidelijk dat dat is mislukt.

Het besluit tot het laten inslapen van de bultrug werd genomen nadat een gespecialiseerde dierenarts had geconstateerd dat het dier ondraaglijk leed. Een tweede dierenarts die eveneens bij de walvis was geweest, kwam tot dezelfde conclusie. Beide artsen werken bij het Dolfinarium, dat zaterdag benadrukte dat alles is gebeurd met de beste bedoelingen voor de bultrug.

De bultrug is zo'n 12 meter lang en weegt 20 ton. Pogingen om het dier weg te trekken naar dieper water, mislukten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden