Tweede Kamer wil minder alcohol op tv

SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Zien drinken doet drinken'. Foto ANP Beeld
SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Zien drinken doet drinken'. Foto ANP

DEN HAAG - Omroepen en televisiemakers moeten zorgvuldiger omgaan met alcohol in talkshows en series. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit CDA, PvdA, SP en ChristenUnie.

Zien drinken doet drinken, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. Volgens haar wordt er nu te veel gedronken op tijdstippen dat ook jongeren kijken, bijvoorbeeld naar soaps. ''Dat is een risicogroep die je moet beschermen,'' zegt Lea Bouwmeester (PvdA). Nederlandse jongens en meisjes behoren tot de zwaarste drinkers van Europa volgens wetenschappers.

Stap, het kennisinstituut voor alcoholbeleid, steunt de oproep van de politieke partijen. ''Er is een nonchalante houding wat betreft drinken op televisie,'' aldus directeur Wim van Dalen.
Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat jongeren meer drinken wanneer zij kijken naar beelden waarin acteurs regelmatig het glas heffen. De resultaten worden eind deze week gepresenteerd tijdens een internationaal congres over jongeren en alcohol.

Onderzoeker Renske Koordeman liet twee groepen jongeren van 16 tot 29 jaar naar twee versies van dezelfde film kijken: de één met drinkende acteurs, de ander zonder. Zij mochten ondertussen drinken pakken uit een koelkast. De jongens die keken naar de film met alcohol, dronken twee tot drie consumpties: bijna twee keer zoveel als de jongens bij de film zonder alcohol. Bij de vrouwen was geen verschil.

De Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) plaats vraagtekens bij de onderzoeksmethode en meent dat het alcoholgebruik in films en op tv meevalt. ''Het blijft aan de goede kant van de lijn,'' aldus directeur Peter de Wolf. ''Als er al iemand verantwoordelijkheid moet nemen, zijn het de ouders.''

RTL en SBS zien geen reden hun programma's onder de loep te nemen. ''Drank vervult vaak een functie in het verhaal,'' zegt een RTL-woordvoerder. ''We hebben nog nooit een serie gehad met zo veel drankgebruik dat we dat moesten corrigeren,'' aldus SBS. ''En series met veel alcohol en geweld zenden we pas rond elf uur 's avonds uit.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden